Nyhet

Fordømmer retten til å bli glemt av søkemotorene

Både prinsipielt galt og ugjennomførbart, mener The House of Lords i Storbritannia.

I mai i år bestemte EU-domstolen at enkeltpersoner i noen tilfeller skal ha rett til å kreve gammel eller irrelevant informasjon om seg selv fjernet fra søk på internett. Nå har imidlertid The House of Lords komité for innenrikssaker, helse og utdanning vurdert konsekvensene av dette og konkludert med at søkemotorer ikke bør være ansvarlige for innholdet på internett, skriver The Guardian.

Direktivet eldre enn Google

Komitéen poengterer at Google ble stiftet tre år etter at EUs retningslinjer for databeskyttelse ble vedtatt i 1995. Lederen i komitéen, Lady Prashar, sier at:

—Det er krystallklart at hverken 1995-direktivet eller EU-domstolens tolkning av det reflekterer den utrolige fremgangen vi ser i dagens teknologi, over 20 år etter at direktivet ble utarbeidet.

Uoverkommelig oppgave

Antall krav om fjerning av lenker har eksplodert på europeiske Google-sider etter den bemerkelsesverdige domsavsigelsen tidligere i år, hvor en spansk saksøker fikk medhold i kravet om å fjerne gammel informasjon om tvangssalg. Hittil har det strømmet inn 70 000 forespørsler, ifølge The Guardian.

—Dommen tar ikke med i beregningen den effekten dette vil ha på mindre søkemotorer som, i motsetning til Google, antakelig ikke har ressurser til å behandle de tusentalls forespørsler de sannsynligvis vil motta, sier Lady Prashar.

—Vi mener det er et meget sterkt argument at søkemotorer ikke skal klassifiseres som datakontrollører under den nye reguleringen, og er derfor ikke ansvarlige som «eiere» av informasjonen de lenker til. Vi mener heller ikke at individer skal ha rett til å fjerne lenker til nøyaktig og lovlig tilgjengelig informasjon om dem, kun fordi de ikke liker innholdet, fortsetter hun.

Les også: Google må slette personlig informasjon om deg »

(Kilde: The Guardian)

Les også
Norske brukere prøvde å bli fjernet fra Google – uten hell
Les også
Krever å få innsyn i Googles søketeknologi
Les også
Dette hater Google mer enn noe annet
Les også
Film- og platebransjen krever 1 million lenker fjernet fra Google – daglig
Les også
Google må slette personlig informasjon om deg
Les også
Slik tjener Google 900 millioner kroner – hver dag
Les også
Google nekter å fjerne lenker til lekket Tarantino-manus
annonse