Til hovedinnhold

Denne appen erstatter bankkortet ditt

Norske mCash lover enkel mobilbetaling som fungerer over alt. Vi har fått en demo av løsningen.

Kurt Lekanger, Tek.no

Mobilen.no / Barcelona: De mest optimistiske spår at markedet for mobilbetalinger kan være verdt opptil én billion – ett tusen milliarder ­– dollar i 2015. Da er det kanskje ikke så rart at banker, kortutstedere, mobiloperatører og andre kjemper om å sikre seg en bit av kaken.

Det norske selskapet mCash mener de har det som skal til for at brukerne skal velge deres løsning fremfor andres. Løsningen lanseres nå i disse dager, og ifølge mCash vil løsningen fra første stund kunne brukes av alle i Norge – uten at man behøver å gjøre annet enn å laste ned en app til mobiltelefonen.

Og du skal kunne betale over alt med mCash, enten du betaler via nettbutikker, i en fysisk kasse eller sender penger direkte til en annen person via mobiltelefonen.

mCash har fått konsesjon fra Finanstilsynet, og satser nå på å få med seg de store bankene og leverandører av betalingsløsninger på laget. I likhet med et vanlig betalingskort vil mCash kunne utstedes av bankene.

Send penger direkte til en person

mCash-appen kommer til både Android, iPhone og Windows Phone.Foto: mCash

Selv om mCash kan utstedes av en bank, er det ikke nødvendig å ha mCash via bank for å bruke den. Har du mCash-appen installert på mobilen kan du overføre penger til en person som ikke har mCash. Vedkommende vil da få en melding på sin telefon om å laste ned mCash-appen for å motta pengene.

Den som har lastet ned appen er mCash-kunde i det appen er lastet ned. Senere kan appen kobles opp mot en bank, gjerne til den banken du er kunde i hvis banken støtter mCash. Eller man kan bli kunde i en bank som støtter mCash, eller inngå en kredittavtale med en kredittkortleverandør som støtter mCash. Den siste muligheten er at mCash støtter Visa og Mastercard, noe som betyr at alle med en bankkonto i praksis kan betale via mCash med penger man har i banken.

Når du skal betale i en butikk som støtter mCash, vil du skanne en QR-kode som står for eksempel på kassaapparatet. mCash-appen er fra da av koblet til denne kassen via nettskyen, og når ekspeditøren er ferdig med å registrere alle varene vil du få opp en betalingsforespørsel på mobiltelefonen din – gjerne mens du holder på å pakke varene. Etter å ha akseptert denne med en PIN-kode, vil betalingstransaksjonen gjennomføres. For den som sitter i kassen vil det ikke være annerledes enn om betalingen gjøres via den vanlige betalingsterminalen.

Kassene trenger ingen ny maskinvare, og løsningen skal fungere med de fleste av dagens kasseløsninger.

Enklere betaling på nett eller via annonser

Du skal også kunne bruke mCash til å handle enklere via nettbutikker. I stedet for et omfattende skjema i nettleseren som må fylles ut med kredittkortinformasjon, navn og adresse, vil du rett og slett få en QR-kode opp på skjermen i det du går til kassen i nettbutikken. Så skanner du QR-koden med mCash-appen, og får opp betalingsforespørsel på telefonen, som du bekrefter med PIN-koden din.

Dette gjør det også mulig å bruke QR-koder direkte i annonser og plakater, slik at du kan kjøpe varer direkte ved å skanne QR-koden. Da vil mCash-appen spørre deg om du vil kjøpe varen for det angitte beløpet, og etter at du har bekreftet med PIN-kode vil informasjon om ditt navn og din adresse sendes automatisk til nettbutikken – slik at du helt slipper å fylle ut skjemaer i nettbutikken for å handle.

– Frigjør transaksjonene fra dagens monopol

Vi møtte gründer og administrerende direktør i mCash, Daniel R. Döderlein, på Innovasjon Norges stand på Mobile World Congress-messen i Barcelona for å få en demonstrasjon av hvordan løsningen virker.

– Historien om mCash startet egentlig med irritasjonen over at teleoperatørene tok en så stor del av kaka når vi lagde de gode gamle, tradisjonelle mobiltjenestene. Nå har ikke den tjenesten vi har laget i dag noe med teleoperatørene å gjøre, men det er der idéen kommer fra, sier Döderlein.

I Ifølge Döderlein fungerer betalingsinfrastrukturen i Norge veldig godt sammenlignet med mange andre land.

– Men jeg ville vite hvorfor det funker og hvordan det funker, og hvem som sitter i verdikjeden. Og hvem vil tape og tjene dersom verdikjeden endrer seg? Resultatet ble mCash.

Når du stikker kortet i en betalingsterminal og utfører en transaksjon i dag, så sørger i dag firmaet Nets for selve transaksjonen mellom terminalen og banken. Ifølge Döderlein har Nets i dag i praksis et monopol, siden denne typen transaksjoner er komplekse – og at ikke hvem som helst kan ta over denne funksjonen over natten, selv om tjenestene har vært ute på anbud.

Hemmeligheten bak mCash ligger i å gå utenom Nets, forklarer Döderlein.

– Vi løfter transaksjonen ut av kassen, og "poster" den direkte inn til banken. Vi har med andre ord laget et eget rør, et rør som går i "skyen", sier Döderlein.

Ved å "frigjøre transaksjonene", som Döderlein kaller det, kan mCash bygge ulike tjenester oppå transaksjonene.

Ikke nødvendig med NFC. Ennå.

Mange av mCash' konkurrerende løsninger vil være basert på NFC.Foto: Telenor

Ifølge Döderlein vil det være 80 prosent sjanse for at kassen i butikken du handler i støtter mCash ved utgangen av året.

Foreløpig er det ikke lagt inn støtte for NFC – en teknologi andre aktører innen mobilbetaling snakker mye om.

– Vi vil støtte NFC når dette kommer for fullt, men økosystemet er ikke der ennå – derfor vil vi ikke bruke penger på det nå. Men vi støtter NFC, og har piloter på det, og vil ha det når det blir aktuelt, sier han.

Slik skal de tjene penger

mCash tjener penger på både selve transaksjonene og på "verdiøkende tjenester". Men for de fleste brukerstedene vil transaksjonene være billigere enn i dag, mener Döderlein.

Eksempler på verdiøkende tjenester kan være at kundene kan velge å la brukerstedet samle informasjon om dine handlevaner. Dette kan være for eksempel at Burger King gir deg hver 6. burger gratis.

Han understreker at mCash er ekstremt opptatt av personvern, og at brukeren alltid vil bli spurt før data blir samlet inn. Rettigheter til å bruke informasjon kan alltid trekkes tilbake.

Velger du å krysse av for at du aldri vil gi fra deg informasjon om hvordan du bruker betalingsløsningen, og ikke åpner for å motta tilbud fra brukerstedene, vil du imidlertid kunne måtte betale litt ekstra for betalingstjenesten.

– mCash skal også tjene penger. Vi bygger en ny betalingsinfrastruktur, og tjenesten skal i utgangspunktet være gratis for brukeren å bruke. Inntektene fra kun det ene vil ikke være nok. Så enten kjøper du "premium", eller så kjøper du "freemium" – tilsvarende Spotify med reklame, sier Döderlein.

Lanseres 6. mars for bankene

Döderlein forteller at de har fått med seg sentrale personer i bank- og betalingsbransjen med i styret i mCash – blant annet gründer i betalingsterminalselskapet Point, Harald Andersen. I tillegg har de fått med seg en annen sentral person i norsk betalingsbransje, hvem dette er vil offentliggjøres den 6. mars, da tjenesten lanseres offisielt og blir tilgjengelig for de bankene som ønsker å ta løsningen i bruk.

Senere i år vil mCash lanseres for sluttbrukere.

Les også: iZettle lanserer sikrere mobilbetaling i Norge

Det er ikke bare mCash som satser på mobilbetaling. PayPal har sett en enorm økning i mobilbetalinger med deres løsning i 2012, og også aktører som Telenor er på banen med sine løsninger.

Visa på sin side mener de nye mobiltelefonene med innebygget NFC vil bli sentrale i fremtidens betalingsløsninger, og tror at NFC-betalingsterminaler vil rulles ut over hele landet i år.

annonse