Nyhet

Mobiloperatørene kalt inn på teppet etter forbrukerstorm

Fikk kjemperegning etter aggressivt telefonsalg.

Mobilkunder raser etter kjemperegning

Netcom, Telenor og Tele2 ble fredag kalt inn på teppet hos Forbrukerombudet for å svare for seg etter at både Forbrukerrådet og Forbrukerombudet har mottatt en rekke klager på produktet Mediplaster og eierselskapet Duck Medias salgsmetoder.

Forbrukerrådets Facebook-side oppgir mange å ha takket ja til en premie de hadde vunnet, og svart på em SMS for å motta vareprøver mot å betale porto. I stedet for premier og vareprøver, fikk mottakerne i stedet belastet mobilregningen med 299 kroner for et «abonnement» på produktet. Mange er til og med trukket for flere abonnement.

Mediplaster selger såkalt medisinsk plaster, som slankeplaster, energiplaster, røykesluttplaster og erotisk plaster som skal gi deg sexlysten tilbake. Bak selskapet står selskapet Duck Media.

Svakere rettighter ved mobilkjøp

Forbrukerombudet har tidligere påpekt mangler ved regelverket som gir kundene dårligere sikkerhet ved misbruk og svindel når de betaler via mobilen enn når de betaler med kort. Foreløpig har det imidlertid dreid seg om relativt små beløp, siden mobilselskapene bare har konsesjon for å ta betalt for digitale produkter som ringetoner, skjermsparere og andre mobilrelaterte tjenester.

Betalingsformidleren i dette tilfellet er mPayment, et selskap som ble opprettet for at mobiloperatørene Telenor, NetCom og Tele2 skulle ha en felles betalingsplattform. Bransjen har lenge ventet på mPayment, som skulle bli bransjens mobile lommebok. Lanseringen har midlertid drøyet. Svenske WyWallet, Sveriges svar på mPayment, ble lansert allerede i juni 2012.

Mediplaster er imidlertid et fysisk produkt, noe Forbrukerombudet påpeker at mPayment ikke har konsesjon til å ta betalt for. Konsesjonen ligger hos selskapet Smartcash, et selskap der Telenor eier alle aksjene.

– Vi ble overrasket over at mobiloperatørene driver betalingsformidling for salg av fysiske produkter. Dette krever en konsesjon de ikke har, sier Forbrukerombud Gry Nergård til Mobilen.no.

iPhone-brukere må vente på NFC-betaling

Får pengene tilbake

Ifølge Nergård skal alle operatørene ha vært enige om at det er begått en feil, og at de tar ansvar overfor kundene.

Kommunikasjonssjef Henning Lunde i Tele2 bekrefter dette:

– Alle våre kunder som har klaget eller vil klage på dette vil få pengene tilbake, sier Lunde til Mobilen.no.

Lunde forteller at mPayment fortsatt er i en overgangsfase, og at prosjektet har tatt lengre tid enn beregnet. Dette skyldes hovedsakelig arbeidet med å komme fram til en teknisk løsning som passet til alle operatørenes plattformer.

Vurderer reservasjonsmulighet

Nå stopper operatørene all betalingsformidling for fysiske varer fram til konsesjon er på plass. Da vil imidlertid fysiske varer igjen inngå i sortimentet. Det er usikkert om kundene vil få en mulighet til å reservere seg mot å bli belastet for varer og tjenester over mobilregninga.

– Dette er en av de tingene vi diskuterer videre, men jeg er foreløpig ikke sikker på utfallet av diskusjonene, sier Lunde til Mobilen.no.

Ifølge Lunde har de i dag et godt etablert system for salg av digitale varer, med godt regelverk og få klager. Nå håper operatørene å få på plass en endelig versjon av mPayment i løpet av 2014.

Les mer: Disse slåss om din mobile lommebok