Til hovedinnhold

Her skyter NASA opp den nye farkosten som skal studere Mars grundigere enn noensinne

Elon Musks SpaceX har dominert mye av nyhetsbildet innen romfart den siste tiden, men i helgen var det NASAs tur. På lørdag sendte nemlig det amerikanske romfartsbyrået opp en ny rakett med kursen for vår røde naboplanet.

Raketten var lastet med farkosten InSight, som er kortversjonen av det litt mer kronglete navnet «Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport». Selve utskytningen kan du se i videoen over.

Farkosten har nå lagt ut på en reise som varer drøye seks måneder og skal etter planen lande på Mars den 26. november. Der skal den bedrive vitenskaplige undersøkelser i to år, til november 2020.

Skal studere planetens indre

Det som skiller InSight fra tidligere Mars-farkoster er at den skal fokusere på planetens indre, i stedet for å bare hente inn prøver fra overflaten. Formålet med oppdraget er å utvide kunnskapen vår om hvordan Mars og de andre planetene i det indre solsystemet, inkludert Jorden, ble formet for flere milliarder år siden.

For å få til dette er farkosten lastet med sofistikerte instrumenter, hvorav SEIS, HP3 og RISE er navnet på de tre hovedverktøyene.

Slik ser InSight-farkosten ut.
NASA

SEIS er et kuppelformet instrument som måler seismiske vibrasjoner forårsaket av den indre aktiviteten i planeten, men også av ytre faktorer som atmosfærisk turbulens og sandstormer. For å samle inn informasjon er apparatet utstyrt med sensorer som måler både vind, temperatur, trykk og magnetiske felt.

HP3 er navnet på en sonde som skal grave seg ned i bakken til en dybde på fem meter, som skal være dypere enn noe annen Mars-sonde tidligere har vært. Der skal sonden foreta presise målinger av varmen fra planetens indre for å avdekke hvor mye varme planeten avgir og hva som er kilden, som igjen skal gi forskerne innsikt i hvordan Mars utviklet seg og hvordan prosessen skiller seg fra Jordens og Månens.

Det tredje instrumentet, RISE, bruker presisjonssporing av InSight-farkosten for å måle «vinglingen» til Mars' nordpol som foregår mens planeten går i bane rundt Solen. Dette er en metode som brukes til å måle størrelsen og sammensetningen til den røde planetens indre kjerne, og baserer seg på et par avansert antenner.

Før noen av disse instrumentene kan nyttiggjøres må altså en ferd på seks måneder tilbakelegges, så vi må ennå vente en stund på resultatene.

Her er verdens første romhotell: Du kan reservere plass nå, men det koster flesk »

annonse