Til hovedinnhold

I dag blir en robot med kunstig intelligens medhjelper på romstasjonen

DLR

Astronauter står neppe i overhengende fare for å bli arbeidsløse med det første.

Men, det er likevel en milepæl når SpaceX tidlig fredag morgen amerikansk tid skjøt opp ikke bare en ny runde forsyninger av mat til den internasjonale romstasjonen, men også «CIMON».

Første astronautassistent med kunstig intelligens

CIMON, som er en forkortelse for «Crew Interactive MObile companioN», skal jobbe sammen med astronautene på ISS. Til forskjell fra den eksisterende besetningen består derimot ikke CIMON av kjøtt og blod. Han er nemlig en heldigital robot med kunstig intelligens, og på sikt kan oppgavene hans bli å hjelpe menneskene som jobber i rommet med å utføre sine daglige oppgaver mer effektivt og presist.

Det tyske romfartssenteret, DLR, melder at CIMON er verdens første flygende, helt autonome, astronaut-assistent med kunstig intelligens.

Her er SIMON på vei til den internasjonale romstasjonen fredag morgen amerikansk tid.

CIMON er på størrelse med en medisinball, og på innsiden er han utstyrt med en lang rekke sensorer for å hjelpe ham med å forstå hva som skjer rundt ham. Han kan forflytte seg selv rundt ved hjelp av 14 interne vifter og har i tillegg en stor skjerm i front som blant annet fungerer som ansiktet hans og hjelper han med å vise ansiktsuttrykk og «følelser». Han kan også kjenne igjen stemmer og personer basert på lyd og bilder, slik at astronauter kan kalle på ham når de trenger assistanse. Takket være viftene kan han blant annet også nikke eller riste på hodet.

Astronauter kan blant annet stille spørsmål om reparasjoner de er i ferd med å utføre.

CIMON ser spent ut(?) i forkant av romferden.

– CIMON skal demonstrere i hvor stor grad astronautenes arbeidsoppgaver kan støttes, og hvor mye av de daglige rutineoppgavene som kan overtas. Ideelt sett blir astronautene i stand til å bruke tiden sin bedre og mer effektivt, sier Christian Karrasch, som har ledet CIMON-prosjektet hos DLR.

Skal løse Rubiks kube med kollegaen

Noe av det aller første CIMON skal gjøre når han når ISS er å hjelpe en astronautkollega med å løse Rubiks kube. Det burde ikke være noe problem ettersom han drives av skybasert «Watson AI»-teknologi. Den samme teknologien hjelper CIMON med å finne frem i en stor database med teknisk informasjon, tolke bilder og videostrømmer og mye mer. Da CIMON altså har kunstik intelligens betyr dette at han også kan ta til seg ny kunnskap, og trekke slutninger basert på det han lærer og ser.

I første omgang er ikke CIMON tenkt å brukes i mer enn noen timer av astronautene på ISS, men i fremtiden vil han (eller hans oppgraderte etterfølger) kunne få viktigere oppgaver. Tanken er selvsagt at han ved å navigere rundt på egen hånd og kunne opereres helt uten hender av astronauter, skal kunne benyttes til å navigere gjennom reparasjonsmanualer eller prosedyrer for eksperimenter og dermed effektivisere arbeidet til astronautene.

Viktig som selskap under Mars-ferden

I fremtiden ser utviklerne bak CIMON for seg at han blir svært viktig ved lange opphold i rommet eller når mennesket skal gjøre sine lange reiser til Mars:

– Sosial interaksjon mellom mennesker og maskin can komme til å spille en viktig rolle for suksessfaktoren til disse oppdragene, forteller Till Eisenberg, som også har bidratt til CIMON-prosjektet.

SpaceX-raketten Falcon 9 er akkurat skutt opp fra basen i Florida. Sammenkoblingen med ISS skal skje om dager. Du kan se oppskytningen i NASAs direktestrøm på YouTube.

(Kilder: The Verge, DLR, NASA)

annonse