Til hovedinnhold

Dette kan bli energikilden til den første Mars-kolonien

NASA har testet ny mini-reaktor som gjør Mars-reisene langt mer realistiske.

NASA

Mars-reisene ligger ennå et stykke frem i tid, men det gjøres stadig fremskritt som gjør disse reisene mer nærliggende. Et viktig spørsmål er hvor de første som lander på planeten skal få energien fra, og der er det nå gjort et nytt gjennombrudd, melder nyhetsbyrået Reuters.

NASA og det amerikanske energidepartementet har nemlig samarbeidet om en ny type atomreaktor i miniformat som kan få en viktig rolle i å forsyne den første Mars-kolonien med energi.

Reaktoren, som ennå er en prototype, heter Kilopower og gjennomgikk nylig vellykkede tester ved Los Alamos National Laboratory, forskningsinstituttet hvor reaktoren utvikles.

Superkompakt

Datagenerert illustrasjon av hvordan selve reaktoren ser ut.
NASA

Reaktoren er en vanlig fisjonsreaktor som benytter en urankjerne på størrelse med en kaffekanne, og fungerer ved å konvertere varme direkte til elektrisitet via en såkalt stirlingmotor. Den har så kompakte dimensjoner og robust konstruksjon at man skal kunne transportere flere på én gang opp til den røde planeten.

Modellene som det jobbes skal operere med en effekt på opptil 10 kilowatt per reaktor, altså ikke de helt store energimengdene. Ifølge forskerne som jobber med prosjektet trenger man imidlertid ikke mer enn 40-50 kilowatt for å forsyne de første Mars-astronautene med den nødvendige energien, som betyr at fire-fem reaktorer er tilstrekkelig i første omgang.

Teknologien skal gjennomgå en skikkelig test i full skala i mars i år, og deretter vil NASA fortsette å videreutvikle teknologien og teste påliteligheten og sikkerheten til konseptet før man sender dem avgårde ut i rommet. Når dette vil skje er ennå høyst uvisst, men det er nok en stund til.

Under kan du se en presentasjonsvideo av den nye, kompakte reaktoren.

Elon Musk er også interessert i Mars-kolonisering: Slik ser han for seg at det vil skje »

annonse