Til hovedinnhold

Dette er tingene SpaceX puttet i Teslaen som nå er på vei mot Mars

Et håndkle er selvfølgelig med!

SpaceX
Finn Jarle Kvalheim

Er det én ting Elon Musks selskaper har til felles er det muligens et ekstremt nerdete og lekent forhold til fansen sin. Og det er i det hele tatt få selskap som kan sies å ha en fanbase på samme måte.

Det visste SpaceX å dra nytte av under gårsdagens historiske Falcon Heavy-oppskyting.

Leken markedsføring

Enten selskapet heter Tesla, The Boring Co. eller SpaceX vet Musk og co hvordan de skal trykke på nerdeknappene våre, med referanser, idéer og navn som lett kunne kommet fra science fiction. De gangene de ikke faktisk kommer fra science fiction, altså.

Vi får ta med et par kjappe eksempler. Ludicrous Mode i de kjappeste Tesla-bilene er i seg selv et morsomt navn, men også en referanse til Ludicrous Speed som er overlyshastighet i romkomedien Space Balls. The Boring Co., som driver med boring, solgte nettopp 20 000 flammekastere - rett etter å ha solgt 50 000 skyggeluer med egen logo på.

Man kan altså tjene gode penger på profileringsmateriell for boreselskapet sitt, hvis det har morsomt nok navn.

Her er noe av galskapen SpaceX på sedvanlig vis klarte å få med i gårsdagens oppskyting:

1. Starman og Space Oddity

Elon Musk twitret i forkant av oppskytingen at Teslaen ville spille Space Oddity av David Bowie mens oppskytingen pågikk. Inni den firehjulede romrarieteten satt det også en dukke med SpaceX nye romdrakt på seg. De fortsatte Bowie-temaet ved å omtale dukken som Starman, som er navnet på en annen låt av den legendariske artisten. Og de må ha endret mening underveis, for Life on Mars var låten som endte opp på sendingen.

SpaceX

2. Ikke få panikk

«Don't panic» var beskjeden som ble vist på dashbordet i Tesla Roadsteren rett før videobildene fra selve oppskytingen tok slutt.

Dette er påskriften på, og på sett og vis slagordet, til det fiktive oppslagsverket Haikerens guide til galaksen. Oppslagsverket er også et hørespill, et par bøker og noen noveller under samme navn - skrevet av Douglas Adams. Ordene var også skrevet med ganske store og vennlige bokstaver. Akkurat som i boken, altså.

Haikerens Guide til Galaksen av Douglas Adams.

3. Et håndkle (og en bok)

Da innholdet i Teslaen ble diskutert før oppskytingen ble det foreslått å legge en kopi av Haikerens guide til galaksen i hanskerommet på bilen. I tillegg til å bekrefte at de ville gjøre akkurat det, sa også Musk at de ville legge et håndkle sammen med boken. Ett av bokens viktigste tips er at man ikke bør reise noe sted uten å ha med seg håndkleet sitt.

Mange herlige gærninger feirer håndkledagen hvert år, ved å ha et håndkle på skulderen i offentlige situasjoner. De smilte nok litt ekstra av disse to referansene.

4. Laget på jorden av mennesker

Ett av kretskortene i Roadsteren fikk en litt uvanlig påskrift i forkant av oppskytingen, som ble vist frem i et bilde på Instagram etter at bilen hadde forlatt Jorden.

«Made on Earth by humans» står det på kortet. En kan si at Musk og SpaceX har en vesentlig mer leken tilnærming til å hilse på de der ute som eventuelt kunne funnet bilen enn det NASA har hatt. Deres Voyager-sonde har en berømt gullplate med seg der såvel musikk som informasjon om sivilisasjonen vår er inkludert. Omfattende mengder informasjon og relativt lite humor.

5. Isaac Asimovs Foundation

Asimovs samlede verker ble sendt med Teslaen, lagret på en såkalt Arch-plate.
SpaceX

Isaac Asimov er én av verdens mest kjente science fiction-forfattere. Det var Asimov som fant opp de tre robotlovene, og Foundation-trilogien hans regnes av mange som obligatorisk lesestoff. Folkene i SpaceX mener tydeligvis også at den er viktig, og har inkludert hele boksamlingen på et småsært lagringsmedium. En optisk kvartsdisk som går under navnet en «Arch».

The Verge har forøvrig denne betraktningen; «Det faktum at Foundation-serien handler om én enkelt mann som forutser menneskehetens fremtid, lager en langtidsplan for fremgangen til menneskelig sivilisasjon og er sett på som en legendarisk frelser gjennom hele historien er naturligvis ikke en metafor for noenting som helst.»

6. Å sende en bil til verdensrommet

Bare det å sende en bil gjennom rommet er i seg selv en nerdete referanse. I 1981 dukket det nemlig også opp en bil i verdensrommet. Riktig nok var både bilen og romfergen den kom ut av tegnet, og i en Heavy Metal-animasjon.

Men bilen var altså en åpen Corvette med rock på stereoanlegget og jordkloden i bakgrunnen. Foruten at årets variant av påfunnet inneholdt en elektrisk bil og ikke en klassisk bensindrevet amerikaner er parallellene tydelige.

42. Navnet på dronelekteren

Bare én av SpaceX' to dronelektere var med på moroa i går, og det var kanskje den som hadde det minst moro av alle de involverte. Rakettboosteren den skulle ta imot krasjet hardt i vannet hundre meter unna, og videobildene fra lekteren forsvant fort fra gårsdagens sending. Men navnene på lekterne har vært med en god stund, og de er like nerdete som alt annet Elon Musk holder på med.

  • Of Course I still Love You
  • Just Read The Instructions

Begge navnene er hentet fra science fiction-bøkene til Ian M. Banks, og er bevisste romskip. Dronene har riktig nok ikke bevissthet, men de styrer seg selv for å sørge for at de er under raketten som er i ferd med å lande.

Både historisk og tøysete

Diskusjonen om hva Elon Musk skulle putte i gårsdagens rakett begynte allerede i fjor vår. Den gang var det ikke klart hva innholdet kom til å bli, men han lovte at det kom til å bli tøysete.

I høst ble det klart at den mest tøysete tingen de kunne komme på var sjefens egen Tesla Roadster.

Men hverken den historiske raketten eller bilen var alene om å få oppmerksomhet. Vi blir ikke overrasket om rom-, teknologi- og Tesla-interesserte finner enda flere referanser og morsomme pek i videoene fra oppskytingen i ukene fremover.

Fulgte du gårsdagens oppskyting og la merke til noe deilig nerdete som vi har glemt? Syng ut i kommentarfeltet under.

annonse