Til hovedinnhold

Linux-kjernen utvikles i rekordfart

De siste to årene har "The Linux Foundation" analysert hvor mye kode som er gått inn i Linux-kjernen og hvem det er som faktisk bidrar med kode. Dette prosjektet har pågått i to år, og nå er årets analyse sluppet. Både økningen i antall linjer og antall bidragsytere har skutt i været.

Det som nok overrasker noen er at Linus Torvalds, skaperen av Linux, på langt nær er den største bidragsyteren. Han ligger på 9. plass og har bidratt med 2,6 prosent av koden siste året noe som tilsvarer 254 endringer. På topp finner vi Ingo Molnar, utvikler hos Red Hat, som har bidratt med 1164 endringer.

Den største økningen ser vi i antall endringer som har blitt sluppet inn i kjernen hver time. Økningen fra forrige rapport er på hele 42 prosent, en formidabel økning som representerer 10 923 kodelinjer hver eneste dag. Også antall bidragsytere har økt med over 10 prosent til 1150. Siden 2.6.11-kjernen ble sluppet i 2005 har 4190 utviklere jobbet på kjernen. Tilsammen har kodebasen vokst med over 2.7 millioner kodelinjer i løpet av et år.

Likevel er det en hard kjerne som står for brorparten av utviklingen. I en utviklingsfase vil vanligvis en tredjedel av utviklerne bidra med bare en eneste endring mens topp ti listen bidrar med 12 prosent av endringene og topp 30 listen bidrar med 25 prosent.

Når det gjelder bedrifter går Red Hat, som bidro med hele 12 prosent av koden, av med den klare seieren. Videre nedover listen finner man IBM med 6,3 prosent, Novell med 6,1 prosent og Intel med seks prosent. Her er det ikke store overraskelser. Det som derimot er virkelig interessant er at bare 13,9 prosent av utviklerne ikke har en bedriftstilhørighet, noe som burde avlive gutteromsmyten om Linux en gang for alle.

Kjerneteamet til Red Hat, ledet av Ingo Molnar og David S. Miller er ikke overrasket over resultatet men sier at de er svært fornøyd med å ha bidratt i så stor grad. Videre forklarer de at målet til Red Hat ikke er å bidra i størst mulig grad til kjernen. Målet er å kunne tilby kunder en høykvalitetsplattform med fokus på sikkerhet, ytelse og stabilitet, noe som nødvendigvis resulterer i mye arbeid med kjernen.

Ønsker du å lese hele rapporten, finner du hele den 17 sider lange rapporten i PDF-format her. I tillegg til detaljerte rapporter, lister og grafer som representerer en grundig oversikt over utviklingen av Linux og hvem som har bidratt, vil man her finne mye interessant lesing rundt Linux-kjernen og arbeidet med den. Ønsker du å vite mer om Linux-kjernen uten å nødvendigvis ta et dypdykk i kildekoden er denne rapporten et fint sted å starte.

Ønsker man innsyn i bakgrunnsmaterialet til rapporten er også dette selvsagt publisert. Her finner man alle logfilene, skriptene og regnearkene rapporten er basert på, og fri programvare har selvsagt blitt benyttet for å generere rapporten.

(Kilde: internetnews, internetnews og The Linux Foundation)

Mer om
annonse