Til hovedinnhold

Debian har blitt 16

Jubilanten feiret altså sin 16-årsdag. Med andre ord er det altså hele 16 år siden Ian Murdock annonserte sin nye GNU/Linux-distro på nyhetsgruppen comp.os.linux.development. Navnet var da gitt som "the Debian Linux Release". Hele meldingen som ble postet på nyhetsgruppen kan du lese her.

En av de større fordelene som ble lovet med Debian var en installasjonsprosedyre som ikke krevde overvåkning. Hva som skulle installeres skulle bli valgt helt i starten av prosessen. Brukeren skulle gjøre noen enkle valg, og deretter kunne forlate maskinen og komme tilbake til en ferdig installasjon. I dag tar de fleste dette som en selvfølge, men slik var det ikke den gang. Det var også langt mer revolusjonerende med tanke på hastigheten på nettlinjer og maskinvare sammenlignet med i dag.

Debian skulle også gjøre det enklere for brukere uten tilgang til internett og skulle bli langt bedre dokumentert enn konkurrentene. Selv om Murdock lovet mye, så skal det også sies at han innfridde. Debian gjorde svært mye for GNU/Linux, og gjør det fortsatt. Selv om Debian i seg selv er populært, er også en rekke av de mer populære distroene, slik som Ubuntu og Mint, basert på Debian.

Debian var også distroen som til syvende og sist reddet undertegnedes GNU/Linux-interesser. Etter å ha snust på GNU/Linux i en årrekke, særlig på server-siden, ble jeg så forbannet på sirkel-avhengigheter og annet tull i blant annet Red Hat, at jeg var nær ved å slenge inn håndkleet. En kompis introduserte meg til Debian, og vips var jeg solgt.

Da gjenstår det bare å ønske Debian hjertelig til lykke med dagen. Takk for en rekke flotte år, og vi krysser fingrene for fortsatt mange flere. Jubilanten tar gjerne i mot gaver, da helst i form av penger, maskinvare eller utviklertjenester.

(Kilde: Google Groups)

Mer om
annonse