Linux unngår Microsoft-patent
Microsoft saksøkte GPS-produsenten Tomtom tidligere i år for brudd på deres patent på FAT-filsystemet. Tomtom på sin side svarte med et motsøksmål. Saken løste seg til slutt da Tomtom frivillig fjernet den omstridte funksjonaliteten fra deres produkter.
Funksjonaliteten det strides om er funksjonaliteten som gir bakoverkompatibilitet med gamle DOS og Windows-systemer hvor filnavn ikke kunne overstige 11 tegn. Patentet beskriver en teknikk for å implementere et felles navnerom for både lange og korte filnavn.
Selv om Microsoft har uttalt at de ikke kommer til å gå etter enkeltbrukere av Linux skaper dette helt klart et potensielt problem for bruk av Linux i kommersiell sammenheng. Linux Foundation ønsker at man rett og slett skal droppe hele støtten for FAT-filsystemet i Linux og erstatte det med åpne alternativer. Dessverre er det slik at de aller fleste USB-enheter benytter seg av FAT, og å fjerne FAT-støtten i Linux vil dermed skape store problemer.
Andrew Tridgell, en av utviklerne bak Samba publiserte forrige uke en patch som skal løse denne problematikken. Løsningen er ganske enkel. I stedet for å gi filene både lange og korte navn vil filene bare få tildelt den ene eller den andre. Dersom navnet er 11 tegn eller kortere får den et 11 tegns navn, og dersom den er lengre får den et lengre navn. Når filen er lengre enn 11 tegn vil det korte filnavnet fylles med tilfeldige ugyldige tegn.
Årsaken til at dette gjøres i stedet for å bare blanke ut det korte filnavnet er at ved å blanke ut navnet kan man utløse en feil i Windows XP som utløser systemkræsj.
Løsningen er blitt grundig evaluert av Linux Foundations advokater som er sikre på at løsningen unngår Microsofts patent. Teknisk sett vil denne løsningen bare være problematisk dersom man bruker filsystemet i DOS eller en eldre versjon av Windows hvor lengre filnavn ikke støttes. Altså ikke problematisk for de aller fleste av oss.
Patch-en er skapt for å unngå at firmaer som bruker Linux i kommersiell sammenheng skal få problemer fra Microsoft. Linux Foundation på sin side mener fortsatt at Microsofts patent er ugyldig og jobber med å få en rettslig konklusjon.
(Kilde: Ars Technica)