Til hovedinnhold

10 millioner Linux-kjerner skal simulere botnet

Sandia National Laboratories jobber med et prosjekt som for første gang skal simulere storskala botnet, nettverk av datamaskiner infisert av datavirus eller trojanske hester. Tidligere studier har benyttet simulerte modeller, og dermed vet man egentlig fortsatt svært lite om hvordan botnet fungerer og oppfører seg.

Testen med 1 million kjerner var ikke uproblematisk. Blant annet viste det seg at svitsjene på laben fikk problemer med flere enn 100 000 maskiner og man har ikke helt løst problematikken rundt å overvåke et så stort nettverk enda. Forsøket ble likevell en suksess og nå venter teamet på at superdatamaskinen "Red Sky" blir operativ.

Da skal det virkelige eksperimentet settes i gang. 10 million kjerner skal bootes og man skal studere et botnet på en simulering av det virkelige internett komplett med webservere, epost-servere og simulerte brukere som skal programmeres til å ha en gitt sjanse for å klikke på en lenke i en innkommende epost.

Botnet er typisk et langt større problem på maskiner som kjører Windows enn på maskiner som kjører Linux. Selv om simuleringen kjører på Linux-kjerner skal botnettet kjøre i et Windowsmiljø. En Windows-installasjon krever langt mer ressurser enn en nedstrippet Linux-kjerne. For å komme rundt dette problemet, samt for å slippe å faktisk kjøpe 10 millioner Windows-lisenser, emuleres Windowsmiljøet i Wine. Wine er fri programvare som gjør det mulig å kjøre programmer utviklet på Windows på et UNIX-likt operativsystem.

(Kilde: Linux Insider)

annonse