Til hovedinnhold

Chromebook Pixel blir slaktet av kritikerne

Flere er svært skeptiske til den nye bærbare PC-en fra Google.

Google

I går annonserte Google den bærbare PC-en Chromebook Pixel, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Den 12,8 tommer store laptopen har nemlig noen egenskaper litt utenom det vanlige – deriblant et sideforhold på 3:2 og en oppløsning på 2560 x 1700 piksler. Maskinen har videre trykkskjerm, kjører på operativsystemet Chrome OS og er hovedsakelig ment for å leve mer eller mindre på Internett.

Samtidig er prisen på de to ulike modellene på cirka 10 000 og 11 500 kroner i USA og Storbritannia.

Prisslakt

Alle mener at Chromebook Pixel er for dyr.Foto: Google

Teknobloggen Gizmodo er ikke nådige i sitt inntrykk av Chromebook Pixel og kaller maskinen «en dum, ny ting».

Bloggen gir skryt til selve oppløsningen, komponentene og designen, men river seg derimot i håret på grunn av Chrome OS og prisen. Skribent Sam Biddle lister opp seks grunner til hvorfor du ikke burde gå til anskaffelse av et eksemplar:

  1. Chromebook Pixel er altfor dyr
  2. Sideforholdet er idiotisk
  3. Selv om oppløsningen er god, vil den likevel sluke batteri og få nesten alt med dårligere oppløsning til å se søplete ut
  4. Lagringskapasiteten er for lav
  5. 4G-kompatibiliteten er en dårlig idé med tanke på liten inkludert brukskvote i måneden
  6. Alle andre datamaskiner til samme pris er bedre

Gizmodo stiller seg positive til ideen om en Chromebook – en billig bærbar PC som er enkel i bruk. De mener derimot at Chromebook Pixel bryter med dette, og at den overhodet ikke er verdt pengene.

– Chromebook skal være enkel

Nettstedet Popular Science deler denne oppfatningen. Skribent Dan Nosowitz elsker Chromebook-konseptet, og mener at den enkle, nettleserbaserte laptop-opplevelsen har livets rett.

Nosowitz mener at utviklingen av Chromebook-maskinene, med lett teknologi som sørger for lang batterilevetid og lave priser, har gått riktig vei de siste årene. Chromebook Pixel skiller seg derfor ut.

Høy oppløsning, snodig sideforhold og forholdsvis kraftig maskinvare er med andre ord ikke nødvendig, mener Nosowitz, og det bidrar bare til å gjøre prisen altfor høy.

Et nebbdyr

Er dette Chromebook Pixel?Foto: Stefan Kraft

Darrell Etherington fra TechCrunch føyer seg inn i rekken av misfornøyde kritikere, og kaller Chromebook Pixel for «den bærbare PC-verdenens svar på nebbdyret».

Etherington berømmer oppløsning og design, men stiller seg som de andre skeptisk til 3:2-sideforholdet, Chrome OS, den lave lagringskapasiteten og prisnivået.

Chromebook Pixel skal i teorien gi en slags premium-opplevelse, men til syvende og sist byr maskinen bare på Google Chrome. Som TechCrunch skriver, kan du for eksempel ikke bruke programmer som Photoshop med den.

Etherington mener at kunder vil se på Chromebook Pixel som et altfor risikabelt kjøp, mye på grunn av prisen og begrensningene med Chrome OS. Han har også vært fornøyd med billigvariantene av Chromebook hittil, og sitter derfor igjen med et eneste stort spørsmål til Pixel: Hvorfor?

Er verden klar?

Pixel blir presentert som et premiumprodukt, men er det riktig strategi?Foto: Google

Datanettstedet The Verge er ikke like negative som de øvrige sidene. Skribent Dan Seifert har likevel mange spørsmål, og spør om verden er klar for et produkt som Chromebook Pixel.

Prisen kan være vanskelig å venne seg til, og strategien er fullstendig fremmed for Google. Maskinen er dyrere enn for eksempel MacBook Air og andre konkurrenter, men bortsett fra den høye oppløsningen, tilbyr den ikke noe spesielt.

Ifølge nettsiden gir Pixel likevel brukerne en god følelse av et høykvalitetsprodukt, men Dan Seifert spør om dette er virkelig er det rette flaggskipet som Google behøver for å konkurrere med Apple på dette feltet.

Prisen er det største problemet

De fleste kritikerne ser ut til å totalslakte prisen på Chromebook Pixel, ettersom maskinen tross alt kun byr på det nettbaserte operativsystemet Chrome OS – og begrensningene dette medfører i forhold til like dyre produkter.

Flere stiller seg også undrende til sideforholdet på 3:2, som ikke akkurat er vennlig til å se videoer med. Pris, oppløsning og maskinvare er altså en motsetning til hva Chromebook-maskiner har vært hittil – og kritikerne mener at Google burde holdt produktserien til å framstå som billig og enkel i bruk.

The Verge tror Google forsøker å skape et prestisjefullt flaggskipprodukt med Pixel, i et forsøk på å lokke til seg kunder. Om dette lykkes, gjenstår å se.

Google har så langt ikke kommentert de negative påstandene.

Microsoft har også lansert en bærbar PC med trykkskjerm:
Dette mener verden om Surface Pro »

(Kilder: Gizmodo, Popular Science, TechCrunch, The Verge)

annonse