Til hovedinnhold

Her er Googles bærbare PC med knallskjerm

«Chromebook Pixel»-prosjektet er faktisk virkelig.

For to uker siden dukket en video av det som tilsynelatende var Googles neste bærbare PC, opp på nett. Den het Chromebook Pixel og hadde en høyoppløst berøringsskjerm, men ingen var helt sikre på om videoen var i nærheten av virkelig.

I kveld har imidlertid Google gjort det få ventet; Google Chromebook Pixel er lansert, og det er en bærbar PC ulikt det meste vi har sett de siste årene.

Knallskjerm

Chromebook Pixel.

Det mest unike ved denne maskinen er skjermen, som sender et skikkelig stikk til Apples Retina-MacBooker. Den 12,8 tommer stor og holder en oppløsning på massive 2560 x 1700 piksler, hakket mer enn hva Apples 13-tommer kan skilte med.

Den høye oppløsningen gir deg 239 piksler per tomme, noe som gir en så god detaljgjengivelse at det er umulig for øyet å se hver enkelt piksel. Det resulterer i sylskarpe tekster på nett, lekker grafikk og muligheten til å vise særs detaljrike videosnutter.

Som den siste prikken over I-en er ikke skjermen bare laget av det slitesterke materialet fra Gorilla Glass, kjent fra smartmobiler. Hele skjermen er også berøringssensitiv, av den kapasitive typen – akkurat som på mobiler. Lysstyrken er forøvrig på 400 nit, noe som burde duge i selv lysfylte omgivelser.

Men det er på ett felt skjermen virkelig skiller seg fra alt annet på markedet. Google har gått for en skjerm med sideforholdet 3:2. I dag er det vanlig med 16:9 eller 16:10, altså langt lavere skjermer. Sideforholdet Google har valgt har vi faktisk ikke sett mye av i det hele tatt, selv om det slekter på 4:3-forholdet som var mye brukt før i tiden.

En maskin for Internett

Google sier at de konsekvent har valgt dette formatet fordi det egner seg meget godt når man surfer på Internett, og det er i det store og hele hva hele Chromebook-prosjektet handler om. Den ekstra høyden lar deg se mer av en nettside, noe som gir deg mer innhold på direkten.

Internett er av natur veldig «høy». Du skroller og skroller, slik nettsider fungerer. For Google ble det da naturlig å gi skjermen litt ekstra høyde, slik at du ser mer om gangen.

Maskinen kommer med Googles eget operativsystem installert, Chrome OS. Dette er i all hovedsak laget for at du skal gjøre alt på nett, og pent lite direkte på maskinen. Dokumenter skal skrives i Google Docs, filer skal lagres i Google Drive, og vennene dine snakker du med på Facebook eller Google+.

Rasker du med deg en Chromebook Pixel fra butikken, får du også en hel terabyte med skylagring i Google Drive på kjøpet.

Møt mannen som lager Chrome:
– Det hørtes jo ut som galskap »

Kraftig maskinvare

Det er Lenovo som har produsert selve maskinen, som i stor grad er en sømløs klump aluminium på 1,52 kilogram. Alle skruer er gjemt bort, høyttalerne er skjult under tastaturet og selve skjermhengselet fungerer som en varmespreder. Til og med alle kontaktene er helt strippet for logoer, for å ikke bryte de minimalistiske trekkene.

Chromebook Pixel kommer i to versjoner. I hjertet av begge sitter det en Intel Core i5-prosessor som kjører på 1,8 GHz, og 4 GB med internminne. Men der skiller de to vei, der den ene har 32 GB med SSD-lagring og kun WiFi-støtte, mens den andre har 64 GB med SSD-lagring og et integrert LTE-modem for datatrafikk.

Sistnevnte kan du altså få på nett ved å koble den til mobilnettet. Det er imidlertid ikke kjent om maskinen støtter de frekvensene vi bruker på LTE-nettet (kjent som 4G) her i Norge, da disse skiller seg fra frekvensene som brukes i USA og Storbritannia.

Ellers kommer maskinen med to USB 2.0-porter, mini-DisplayPort, kortleser og lydtilkoblinger. Google selv hevder at maskinen skal holde ut i over fem timer på batteriet.

Maskinens fysiske mål er 29,8 x 22,5 x 1,6 centimeter.

Ukjent Norgeslansering

Maskinen er allerede tilgjengelig for salg i USA og Storbritannia, men om og når den kommer til Norge er foreløpig ukjent.

Varianten med SSD-lagring på 32 GB og WiFi-mulighet koster 1300 dollar i statene, noe som tilsvarer en utsalgspris på drøyt 10 000 kroner i Norge. Modellen med en SSD på 64 GB og LTE-støtte koster 1450 dollar, eller drøyt 11 500 norske kroner.

Se stedet der Google lager produkter som Chromebook:
Bli med inn bak dørene til hovedkvarteret i Silicon Valley »

Se en presentasjonsvideo og et bildegalleri av maskinen under.

(Kilde: Google, Chromebook)

Les også
Google skal lansere ny Chromebook Pixel
Les også
Her er Dells første Chromebook
Les også
Acers nye mini-Chromebook får knallgod batteritid
Les også
Googles kvante-datamaskin «godkjennes» av forskere
Les også
Nå blir skjermene på bærbare PC-er enda mer høyoppløste
Les også
Google gir alle 15 GB lagringsplass
Les også
Chromebook Pixel blir slaktet av kritikerne
Les også
Surface Pro er et mareritt å reparere
Les også
Apple dumper prisen på Retina-Macbook
Les også
Neste Chromebook kan få knallskjerm
annonse