Til hovedinnhold

Kommer Apple til å fornye nesten hele utvalget?

Treffsikker Apple-spåmann mener det er duket for store nyheter.

Vegar Jansen, Tek.no

Apple er et selskap det alltid går rykter rundt, men noen ganger er de ryktene litt mer spennende enn ellers. Den kjente og treffsikre analytikeren Ming-Chi Kuo mener nemlig at selskapet planlegger en massiv oppdatering av Mac-utvalget sitt til høsten. Den kanskje mest spennende delen av dette ryktet er at vesle Mac Mini kanskje får seg en oppdatering.

Det er nettstedet 9to5mac som melder om påstandene. Hvis de stemmer er det i så fall er den første større oppdateringen på mer enn tre år for den lille datamaskinen.

Billigere inngangsbillett til MacOS?

Får MacBook Air en arvtager eller enda en konkurrent innenfor Apples utvalg rimeligere laptoper? I dag deler den oppmerksomheten som billigste Mac-bærbar sammen med modellen som bare heter MacBook.
Vegar Jansen, Tek.no

Det handler kanskje ikke om folke-Mac-en i utbredelse, men med en en prislapp som starter på knappe 5000 kroner har den i flere år vært enkleste og billigste måte å få foten inn i MacOS-døren på.

Det er litt tvetydig hvorvidt det er snakk om en større oppgradering, eller i hovedsak en oppgradering av innmaten. For MacBook Pro og iMac skal det i hovedsak være snakk om den mer sedvanlige oppdateringen av prosessorer på innsiden. iMac skal dog også få «tydelige» forbedringer på skjermfronten, ifølge Kuo.

Obs: Like etter at denne saken ble skrevet, varslet Apple oppdateringer til MacBook Pro, blant annet med nytt tastatur.

Det mest interessante ryktet ved siden av en ny Mac Mini er antakeligvis påstanden om en ny bærbar Mac med forholdsvis lav pris. Apple har hatt en slik maskin i mange år, i form av MacBook Air. Men Air-modellen har ikke fått oppdatert design på evigheter, og med inngangsmodellen av de nyere MacBookene rett over seg er det kanskje på tide med en oppdatering i bånn.

Det er greit å få med at mange av Air-modellene som er virkelig rimelige er litt eldre modeller som selges ut av større elektronikkjeder på kampanje. I utgangspunktet koster MacBook Air rundt 12 000 kroner, mens modellen som kun heter MacBook og er 12 tommer stor starter på 15 000 kroner. Siden ingen av maskinene i utgangspunktet er veldig billige kan det være snakk om en maskin som hører hjemme under dem på prisstigen.

Pleier å standardisere design og funksjoner

Ryktene om nye iPhone-modeller gjentas i den nye rapporten fra Chuo. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ifølge 9to5mac og Kuo skal det ikke være snakk om en ny maskin under MacBook Air-navnet. Om det betyr at Apple pensjonerer Air-navnet, eller prøver å treffe et prisnivå der de ikke er fra før er uvisst. Selskapet har hatt en tendens til å standardisere på like design og like grunnfunksjoner for det øvrige utvalget sitt.

Både TouchID-sensorene og Lightning-kontaktene ble raskt spredt ut i iDings-universet etter at de først dukket opp, for å nevne et par eksempler.

Rykter som har gått en stund er også med i den nye rapporten. Deriblant påstandene om tre nye iPhone-modeller med skjermer på henholdsvis 5,8, 6,1 og 6,5 tommer. Den midterste av disse er ventet å få LCD-skjerm, mens de to andre antakeligvis får OLED-skjermer slik dagens iPhone X har.

Fjerde forsøk på riktig iPad Pro-størrelse?

Hvilken iPad Pro-størrelse er den riktige? Her modellene på 9,7 og 10,5 tommer. Konkurrenten Samsung Galaxy Tab S3 snek seg med ibak og til høyre i testbildet da vi prøvde 10.5-tommersmodellen. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nye iPad Pro-modeller står også i listen over dingser. Her kan det se ut til at Apple nok en gang ikke helt klarer å bestemme seg for hvor store Pro-brettene egentlig skal være. I utgangspunktet ble iPad Pro lansert som et svært 12,9-tommers brett, før en variant på 9,7 tommer dukket opp.

Den så langt nyeste kom i fjor og har 10.5 tommer stor skjerm. Som for å gjøre forvirringen komplett er det altså en variant på 11 tommer Chuo mener er på vei, ved siden av en ny 12,9-tommer. Begge ventes å få FaceID-sensor, som i iPhone X. Om ikke annet kan vi i hvert fall for første gang se en parallell oppgradering av begge brettene, slik at du slipper å velge mellom størrelsen som passer deg best og ny eller eldre maskinvare.

Til sist har vi Apple Watch som Chuo rapporterer at vil få større skjermer selv om de beholder dagens 38- og 42-millimeters mål for selve urkassen. Forbedret pulsdeteksjon skal være blant nyhetene her.

Også Microsoft ser ut til å satse på litt billigere dingser om dagen. De lanserte akkurat nye Surface Go som er mindre og rimeligere enn de andre Surface-produktene. Les mer om maskinen som kan bli «folke-Surfacen» her »

annonse