GuideKjøpe brukt MacBook Pro

Lyst på brukt MacBook? Dette kan være tiden du skal slå til på

Vi guider deg til de beste kjøpene på bruktmarkedet – og her er det MYE penger å spare!

Når Apple lanserer nye produkter, er det som regel én ting som er sikkert: den sterkeste tilhengerskaren elsker de nye dingsen, uavhengig av eventuelle skavanker.

Slik har det vært nesten uansett hva selskapet har pumpet ut, i mange år. I 2016 fikk imidlertid pipa en litt annen lyd, da Apple lanserte en helt ny generasjon MacBook Pro.

En nærmest unison teknopresse var enige om at den California-baserte teknogiganten denne gangen bommet grovt på flere punkter. Spesielt tilbakevendende var spørsmålet om hvor «Pro»-delen av maskinene egentlig ble av, ettersom en del av endringene i praksis føltes som en nedgradering.

Likevel har mange kjøpt nye MacBook-er de to siste årene, med det resultatet at det nå ligger fryktelig mye fint fra forrige generasjon (MacBook Pro Retina) ute på bruktmarkedet. Mange – inkludert undertegnede – vil argumentere for at dette er til dels bedre maskiner enn de nyere versjonene, og enda viktigere: de er blitt billige. Med andre ord: er du ute etter en kraftig og rimelig Mac, kan dette være riktig tidspunkt å slå til.

I denne guiden skal vi guide deg gjennom bruktmarkedet – og peke ut de virkelige godbitene du burde ta en nærmere titt på!

...men hva er egentlig galt med de nye MacBook Pro-ene?

Nye MacBook Pro er tynnere, og har kun USB Type-C-porter pluss én hodetelefoninngang. Også har den ingen funksjonstaser øverst. Og den er kjeeeeempedyr.

Ok, ok – kanskje du har en ny MacBook Pro med Touch Bar og ikke fatter og begriper hva vi prater om. Maskinen fungerer da fint, den?

Joda. Det er bra datamaskiner – men Apple gjorde en del merkelige valg under utviklingsprosessen. Designet forandret seg knapt, men langs sidene av maskinen hadde mye skjedd.

Der man før hadde et rikelig utvalg inn- og utganger til ymse bruk, var det nå kun fire hypermoderne og tynne USB Type-C-porter. Veldig fjongt og fremtidsrettet, men samtidig ganske upraktisk for de fleste. Den fine MagSafe-ladingen måtte for eksempel bøte med livet, og selv i dag er det mer unntaket enn regelen å bruke USB Type-C til noe som helst annet enn å lade mobiler med.

En annen fjong og fremtidsrettet ting var OLED-panelet som erstattet funksjonstastene på tastaturet – eller «Touch Bar», som Apple kalte det. Fint? Ja. Praktisk? Nei. Og for utviklere, som stod for en stor andel av Apples kunder, var det katastrofalt fordi Escape-tasten forsvant.

Sist, men bokstavelig talt ikke minst, kommer prisen. Den var – og er – skyhøy. Du skal ikke jekke mye på oppgraderingene i Apples konfigurator for å bikke 30 000 kroner i innkjøpspris – og selv da er det flere spesifikasjoner som knapt er bedre enn det du fikk i forrige generasjon. Ja, også må du huske å kjøpe «dongles» da – overganger som lar deg bruke HDMI, vanlig USB og minnekort med de nye Type-C-portene.

Bruktmarkedet – En gullgruve for den som er villig til å grave

Inn kommer altså bruktmarkedet for å redde dagen, akkurat som det tidligere har gjort i flere andre saker vi har skrevet over samme lest – da med mobiler i fokus:

Til forskjell fra sakene over skal vi imidlertid kun fokusere på ett produkt fra ett selskap, hvilket naturligvis begrenser usikkerhetsfaktorene noe. En MacBook er jo bare en MacBook, ikke sant?

MacBook Pro er fortsatt fine maskiner.

Vel, ikke helt. De siste MacBook Pro-maskinene produsert i 2016 er nemlig betydelig kraftigere enn de første fra 2012. Spesielt gjelder dette på prosessor- og grafikkbiten, som spesielt fra tidlig 2015 fikk en større oppgradering med overgangen fra Haswell- til Broadwell-prosessorer. Også lagringshastighet og dedikerte grafikkløsninger har fått oppgraderinger over årene, men kun av mindre betydning.

Liten merkbar forskjell på 2012 og 2016

Og akkurat «av mindre betydning» er en nøkkelsetning her – for vil du egentlig merke så fryktelig stor forskjell på en MacBook Pro Retina fra 2012, og én fra 2016? Om du driver med tung video-, 3D-, eller bildebehandling er svaret ja. Spill vil også dra nytte av den økte prosessorkraften.

Om du først og fremst produserer tekst, surfer nettet og titter på Netflix, da? Med fare for å oppildne kommentarfeltet: du vil høyst sannsynlig ikke merke noen betydelig forskjell overhodet.

Retina til venstre, eldre modell til høyre. Pass på å ikke kjøpe en av de siste ved en feiltagelse – de er ikke på langt nær like gode!

Det mest merkbare vil nok eventuelt være redusert batteritid. I MacBook Pro-maskiner puttet Apple aldri dårlig maskinvare, og mange essensielle ting – som skjermen, pekeplaten, tastaturet og lagringstypen – var like uansett hvor mye du betalte. Resultatet er maskiner som holder koken usedvanlig godt, og som takket være Apples proprietære økosystem fortsatt mottar rykende ferske operativsystem-oppdateringer hvert eneste år.

Slikt er det verdt å sette pris på, ettersom det holder maskinene raske og optimaliserte.

  • NB: Pass på å ikke kjøpe en MacBook Pro fra før 2012; disse er uten Retina, og i praksis veldig annerledes enn modellene vi anbefaler her.

Så, eh... hvilken maskin burde jeg velge?

Denne annonsen er en av de bedre, der alt virker å være på stell.

Ok, ok, fint og flott alt dette – men hvilken maskin skal jeg egentlig velge? Vel, Apple produserte to versjoner av MacBook Pro Retina: en 13-tommer og en 15-tommer. Undertegnede har selv en 15-tommer fra sent 2013, som altså runder fem år i løpet av 2018. Alle 15-tommere er utstyrt med sterkere prosessorer og mer minne, og – selvsagt – større skjerm. De var også mye dyrere som nye enn 13-tommerne, og færre kjøpte dem. På bruktmarkedet er de følgelig også langt dyrere og – ikke minst – sjeldnere.

For å sjekke prisene plottet vi inn et enkelt søk på «MacBook Pro Retina 15» i Finn.no, huket av for «Apple« og fikk i skrivende stund 11 treff i prisområdet 3 000 til 9 000 kroner.

Du skal opp i mellom 7 og 8 000 kroner for et fint eksemplar med en slik skjerm, men da får du også gjerne fullspekkede maskiner med – om du er heldig – dedikert grafikk og 16 GB minne. I så fall kan det være verdt å vurdere om du vet at du trenger ytelsen og skjermplassen.

For alle andre er 13-tommeren veien å gå. Med samme filtrering og søketeksten «MacBook Pro Retina 13» fikk vi 37 treff, og en minstepris for en «fin» maskin uten noen reelle problemer på rundt 4 500 kroner. Da snakker vi imidlertid om både eldre modeller med minste lagring, minste mengde minne og den svakeste prosessorløsningen. I MacBook Pro sitt tilfelle er dette imidlertid ikke så veldig problematisk. Hvorfor? Jo, fordi Apple som sagt utstyrte disse maskinene godt.

13-tommersversjonen er helt klart den mest attraktive.

Dermed har selv de mest ribbete maskinene Core i5-prosessorer, 128 GB lynkjapp SSD-lagring og 4 GB minne. Ikke noe å kjøre tung videoredigering på, altså, men den vil garantert tygge seg gjennom skoleoppgaver, serietitting og nyhetslesing uten den minste anstrengelse i flere år fremover. Skjermen er dessuten stadig en av markedets beste, og den eneste pekeplaten som er bedre sitter i Apples nyere MacBook Pro-maskiner.

Kort sagt: du taper lite på å kjøpe en billig MacBook Pro-maskin kontra en nyere versjon. Det er i bunn og grunn kun to ting vi virkelig ville vært oppmerksomme på selv for «vanlige» brukere: minne og lagring. Skal du ha hele familiealbumet fra de tre siste årene lokalt lagret? Se etter en maskin med 256 GB lagringskapasitet. Og du redigerer litt bilder innimellom, sier du? Vel, vurdér å plukke ut en maskin med 8 GB minne i så fall.

NB: Vær allikevel obs på disse tingene

Det betyr selvsagt ikke at det er noen ting man må ta med i regnskapet her. Kjøper du en MacBook Pro Retina fra 2016 får du for eksempel hele tre års garanti fra leverandøren og Apple selv, mens du om du kjøper en maskin fra 2013 eller eldre vil få svært begrenset eller ingen garanti overhodet. Samtidig slipper du selvsagt å mase deg til å få med kvitteringen.

Det kan også være greit å vite at Apple i 2015 byttet ut pekeplatene i maskinene sine med oppgraderte Force Touch-plater. Disse har noe utvidet funksjonalitet, og kan klikkes på overalt; de eldre kan kun klikkes inn langs den nederste halvdelen.

Det er også verdt å merke seg at batteritiden aldri blir bedre over tid på eldre datamaskiner. Sjekk derfor gjerne om selgeren kan oppgi antallet batterisykluser før du sender fem tusenlapper i retning kontoen til vedkommende. Etter det tidligere nevnte prosessorbyttet i 2015 ble også viftestøyen redusert betraktelig, men dette er uansett noe du først og fremst merker under tung belastning – altså ikke et overveldende vanlig brukstilfelle.

MacBook Air kom i to utgaver, 11 tommer og 13 tommer, og er veldig utrangerte i dagens marked.

Til slutt burde vi nok også nevne hvorfor vi utelater MacBook Air fra denne oversikten. Dét er det en veldig god forklaring på: dette er maskiner som ganske enkelt fremstår utrangerte i dag. Spesielt gjelder dette skjermen, som er direkte begredelig oppløst og litt lyssvak. På bruktmarkedet ligger dessuten mange Air-maskiner så tett opptil Pro-maskinene at det lille hoppet opp vil gi mening for de fleste.

Hva burde du ellers passe på ved et bruktkjøp?

Én av guidene vi lenket til litt lenger opp i teksten er veldig relevant også for denne saken; den omhandler hvordan du handler trygt på bruktmarkedet. Da med fokus på mobiltelefoner, men tipsene kan fint overføres til MacBook-er også.

Derfor skal vi heller ikke gå like grundig gjennom disse tipsene her, men heller henvise til guiden. Om du begir deg ut på bruktmarkedet, i første rekke Finn.no, burde du nemlig i bite deg merke i disse fire tipsene:

  1. Si at du er «interessert», ikke at du vil kjøpe
  2. Bruk «Trygg betaling» eller andre sikre betalingsmetoder
  3. Be om å få med kvitteringen og orientér deg om rettighetene dine
  4. Sjekk hva enheten koster ny nå

Akkurat det siste er litt mindre relevant i vårt tilfelle (selv om mange butikker fortsatt lagerfører den eldre generasjonen), men om du aldri har handlet noe dyrt og brukt før burde du nok uansett ta deg bryet med å lese guiden. Det kan nemlig være veldig kjipt å stå med skjegget i postkassa, spesielt når man har punget ut mangfoldige tusenlapper for produktet.

Lyst på helt ny Mac, sier du?
TEST: Slik er det å bruke MacBook Pro med Touch Bar »

Les også
Kommer Apple til å fornye nesten hele utvalget?
Les også
Nå har Mac endelig fått offisiell støtte for eksterne skjermkort
annonse