Nyhet

Microsoft har lansert Surface Go

Halverer inngangsprisen på Surface-serien.

Microsofts Suface-maskiner har de siste årene gjort PC-er med Windows litt mer sexy enn de var. Men den kanskje største ulempen med disse maskinene er også den som er vanskeligst å få bukt med når kvalitetskravene er høye; prisen. Heldigvis er det nettopp prislappen Microsoft har skutt etter når de nå lanserer Surface Go.

Frem til i dag har rimeligste variant Surface Pro kostet 9300 kroner, mens den nye varianten serien starter på kun 4500 kroner. En ny mus som har fått navnet Surface Mobile Mouse er også lansert, og brettet støtter naturligvis den vanlige Surface-pennen som kan kjøpes ved siden av. Hva det nye tastaturet og musen koster har Microsoft Norge foreløpig ikke oversikt over.

Brettet blir mulig å kjøpe den 28. august her i Norge, og foreløpig er det kun Microsoft selv og Elkjøp som vil føre brettet for vanlige privatpersoner. Men også selskapets bedriftsforhandlere vil kunne selge brettet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Liv Tone Otterholt i Microsoft.

Oppdatert: Det vil komme to varianter tastaturdeksel til Surface Go. Elkjøp opplyser at det vil komme et sett tastaturdeksel i ulike farger under navnet Signature Type Cover til 1299 kroner, mens Basic Type Cover i svart farge vil koste knappe tusenlappen. Signaturdekslene vil finnes i fargene Platinum, Burgundy og Cobalt. Levering av produktene ventes å starte 28. august.

En krympet Surface

Nye Surface Go skal koste fra 4500 kroner her i Norge og dukker opp i Elkjøp-butikker i slutten av august.

Den kanskje synligste forskjellen på nye Surface Go og de vanlige Surface-modellene er skjermstørrelsen. Den nye er nemlig bare 9,7 tommer, mens de andre modellene er 12,3 tommer store. Dette brettet er altså litt mindre, og det er også litt rundere i kantene enn dagens modeller. Oppløsningen på skjermen er 1800 x 1200 piksler.

Men akkurat som dagens modeller har brettet en fot du kan vippe ut på baksiden, slik at det står oppreist på pulten.

Vekten på Surface Go er omtrent 520 gram uten tastaturet.

Til en såpass lav pris er det ikke all verden av maskinvare som har fått plass på innsiden. Det dreier seg om en strømsnill Pentium Gold 4415Y-prosessor fra Intel, og den støttes av fire eller åtte gigabyte RAM. Lagringsplassen er på enten 64 eller 128 GB.

Surface Pro er noen hakk dyrere, og kvassere. Men siste utgave fikk svært god vurdering da den var innom »

Kjører «lett»-Windows, men kan oppgraderes

Fordelen med strømsnill innmat som dette er at du slipper å høre på en vifte som suser. Surface Go er helt vifteløs.

Det er Windows 10S som kjører på Surface Go, men du kan selv velge å oppgradere den gratis til fullfunksjons Windows 10. S-modellen er litt begrenset og kan kun hente programvare fra Microsofts appbutikk.

Slik presenterer Microsoft den nye Surface-pakken på Youtube:

Sannsynligvis holder maskinvaren greit til enkel bruk, så lenge du ikke skal drive med videoredigering og liknende.

At skjermen blir et par tommer mindre enn vanlig, gjør at den størrelsesmessig omtrent matcher Apples vanlige iPad – og prismessig er ikke de to brettene så langt unna hverandre heller. Hvis du ser på rimeligste variant iPad, starter den på omtrent 3400 kroner, men da får du også mindre lagringsplass inkludert.

I fjor annonserte Microsoft at Norge ville stå først i køen for nye Surface-produkter »

Les også
Microsoft Surface Go: Ekstra portabel Surface-kvalitet
Les også
Kommer en brettbar Surface-telefon med Android i 2019?
Les også
Microsoft Surface Book 2 med GTX 1050-grafikk: Med Surface Book 2 er Microsoft endelig i mål
Les også
Eve-Tech Eve V: En skikkelig Surface Pro-utfordrer
Les også
Microsofts Surface-sjef tar snikbilder av alle han møter med et Surface-produkt: – Det blir stadig vanligere!
Les også
Microsoft Surface Studio: Et innovativt verktøy for deg som svinger pennen
annonse