Trojanere stjal 700 000 kroner fra nettbankkunder
Kripos har fått 153 anmeldelser om datakriminalitet så langt i år.
I 2011 tapte norske nettbankkunder tilsammen 3,9 millioner kroner, hvorav i underkant av 700.000 kroner, skyldes angrep mot nettbanker via trojanere og virus, ifølge tall ABC Nyheter har fått tilgang til fra Bankenes Standariseringskontor (BSK).
Resten av beløpet skyldes i hovedsak tap av kodebrikke og andre identifiseringsverktøy.
Antallet tilfeller hvor hackere har kommet seg inn i nettbanken og foretatt betalinger til seg selv, men banken stoppet transaksjonen, er etter all sannsynlighet langt høyere.
– At tallet på angrep hvor transaksjonene ikke ble gjennomført er høyere, er helt sikkert, sier Knut Kvalheim, daglig leder i BSK, til ABC Nyheter.
Selv om pengene ikke går tapt, regnes dette likevel som fullbyrdede dataangrep.
Så langt i år har Kripos fått 153 anmeldelser på datakriminalitet, mot 128 i hele fjor.
Mer om dette temaet: – Pengene går alltid via et «Muldyr»
Les også: Usikret kryptering i mobilbanken
Økende problem
Erik Moestue, politiadvokat i datakrimavdelingen til Kripos, sier til ABC Nyheter at hackerangrep mot nettbankkunder i Europa er i ferd med å bli et stadig større problem.
– Dette er en kriminalitetsform som er high-tech, og i motsetning til bankran trenger ikke de kriminelle å utsette seg for samme type risiko. Økningen skyldes ikke minst at vertøyene for å gjennomføre slike angrep kan kjøpes på internett, sier Moestue og legger til:
– Du trenger ikke å være et datageni. Du kan kjøpe en trojaner, betale noen for å modifisere trojaneren. Mulldyrene trenger heller ikke ha kunnskap om at pengene stammer fra nettbanktapping, men at pengene stammer fra en straffbar handling bør være lett å forstå.
Les også: 16 spektakulære cyberangrep
Bedre enn i Europa
I slutten av juni meldte Sky News om at 450 millioner kroner ble stjålet i et koordinert hackerangrep mot banker i Italia, Tyskland og Nederland.
Angrep mot nettbanker i Europa er et økende problem, men norske banker ifølge Kripos flinke til å passe på sikkerheten.
– Min oppfatning er at norske banker ligger langt framme når det gjelder kompetanse om denne kriminalitetsform. Dette tas seriøst, og det er et godt samarbeid mellom banknæring, BSK, sikkerhetsmiljøet og andre myndighetsaktører, sier Moestue i Kripos.
I dag er det slik at bankene dekker tap kunder har i forbindelse med svindel.