Nyhet

Bare én av fire har oppdatert Java

Norske sikkerhetsmyndigheter er overrasket.

Det var ikke lenge siden internettbrukere ble advart om å bruke Java, etter at et massivt sikkerhetshull ble oppdaget.

Vi skrev flere artikler om den såkalte «Zero Day»-sårbarheten, og da Oracle endelig slapp en sikkerhetsoppdatering, trodde kanskje de fleste at historien var over.

Det hadde bare vært tilfelle hvis alle faktisk hadde lastet ned oppdateringen, og sikret datamaskinen fra Java-angrep. Nå viser nye tall fra et av de største nordiske IT-sikkerhetsselskapene, Mnemonic, at dette er langt ifra sannheten.

Overraskende tall

– Vi fant at 78 prosent av alle Java-applikasjoner i løpet av en uke, ble kjørt med en sårbar Java-versjon, opplyser markedssjef Mike Wawro i Mnemonic til nettstedet digi.no.

Deres system overvåker ikke all den norske trafikken, men de mener tallene deres likevel er representative for den norske befolkningen.

Hos NorCERT, nasjonal sikkerhetsmyndighet, blir oppdagelsen sett på som overraskende.

– Ja, jeg synes det var litt overraskende at det tar så lang tid å oppgradere systemene. Men hos bedrifter tar det ofte litt lengre tid å rulle ut sikkerhetsoppdateringer. Det er ikke gjort i en fei, slik det er blant hjemmebrukere, sier seksjonssjefen til digi.no.

Ingen automatisk oppdatering

I både OS X og flere Linux-distribusjoner blir Java oppdatert på samme måte som sikkerhetsoppdateringer til operativsystemet, og det meste kan gjøres automatisk. Dette er imidlertid ikke tilfelle i Windows, og ifølge Moe kan dette være en av grunnene så få har oppdatert Java:

– Det er ikke så lett for enhver bruker å gjøre dette selv. Det krever aktive valg og skjer ikke bare automatisk som med en del annen programvare.

Hun peker også på at det tar lengre tid for en del bedrifter og virksomheter, hvor oppdateringer av programvare og implementering av sikkerhetsfikser blir gjort sentralt på flere datamaskiner.

Har du oppdatert Java, eller har du kanskje slettet det helt? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Les også: Nye Java ikke trygt likevel

(Kilde: Digi.no)

Les også
– Du er nødt til å deaktivere Java
Les også
Nytt kritisk Java-hull funnet
Les også
Nå er Java trygt igjen
Les også
Én av disse annonsene ga deg trojaner
Les også
Trojanere stjal 700 000 kroner fra nettbankkunder
annonse