Til hovedinnhold

Slik blir e-posten din sikker som nettbanken

Dette lille trikset kommer snart til din Google-konto.

Den siste tiden har det vært en lang rekke hackingangrep med til dels høy profil. Kriminelle har fått tak i brukerdatabasen til tjenester som Playstation Network og Steam, mens en rekke mer eller mindre kjente tjenester har lekket millioner av brukernavn og passord.

Ett hull kan bli mange hull

En av utfordringene når ting som det skjer, er at hackerne ikke bare kan få tilgang til kontoen din der, men informasjonen kan ofte brukes til å hente ut informasjon om deg andre steder.

Dette fikk Sony tidligere i høst oppleve da hackere klarte å logge seg på en større mengde kontoer, gjennom brukernavn og passord som var stjålet andre steder.

Den mest åpenbare måten å unngå dette problemet på er å benytte forskjellige passord på alle de tjenestene du benytter på nett, men dessverre er det slik at de aller fleste av oss bare bruker ett eller et fåtall passord.

Passord blir snappet opp

I tillegg er det å bruke forskjellige passord ingen garanti for å unngå problemer. Både spionprogrammer som snapper opp passordene dine på flere forskjellige måter, og ikke minst phishing, kan sørge for at ditt svært lange og kompliserte passord kommer på avveie.

Google jobber i disse dager med å rulle ut sitt nye system for totrinns pålogging, ikke ulikt det du er kjent med fra nettbanken. Det betyr at eventuelle tullinger som stjeler passordet ditt ikke får gleden av å logge seg inn på e-post-kontoen din – som i Google-verden nå også har blitt inngangsporten til YouTube, Google+ og en rekke andre tjenester – inkludert også ting som kontaktlisten din om du har en Android-telefon.

Som BankID – bare enklere

Måten dette fungerer på er at når du logger deg på e-posten din, får du enten tilsendt en engangskode på SMS eller du du kan selv generere en kode på mobiltelefonen din gjennom en egen applikasjon som er tilgjengelig på blant annet iPhone og Android-mobiler.

Dette kan kanskje fremstå en anelse irriterende i lengden, og Google har derfor en funksjon som gjør at du kan «godkjenne» de datamaskinene du bruker til vanlig, slik at du bare blir spurt hver måned på disse.

Dette fremstår som en lav pris å betale for å hindre at uvedkommende får tilgang til Google-kontoen din. Under har vi lagt med Googles informasjonsvideo om funksjonen.

annonse