Til hovedinnhold

Nå sletter Flame-ormen alle spor

Dataorm har fått selvmordsordre fra skaperen.

Niklas Plikk, Hardware.no

Den massive dataormen Flame, som ble oppdaget for bare et par uker siden, har mottatt selvmordsordre fra kontrollserverne sine.

Sletter seg selv

I følge antivirusselskapene Symantec og Kaspersky Labs skal dataormen ha infiltrert over 600 systemer, og blitt styrt av 15 såkalte Command-and-control-servere (C&C-servere). Forrige uke rapporterte Kaspersky Labs at serverne hadde blitt funnet og deaktivert, men tydeligvis ikke før de fikk sendt ut selvmordsordre til de infiserte datamaskinene.

Kommandoen som ble sendt ut var laget for å slette alle mulige spor av Flame på de infiserte datamaskinene. Maskinene skal ha hatt regelmessig kontakt med C&C-serverne for å alltid holde seg oppdatert på nye beskjeder. Den siste beskjeden som ble sendt ut skal ha vært i form av en fil kalt browse32.ocx. Symantec oppsumerer filen som en modul med et eneste mål: Å totalt fjerne Flame fra de infiserte datamaskinene, og slette alle spor. Litt som et veldig avanserte avinstalleringsprogram.

Så fort modulen ble aktivert, lokaliserte den alle filene på harddisken, fjernet de, og fortsatte å skrive over disken med tilfeldige tall og bokstaver for å hindre noen andre å få tak i informasjonen som lå der før slettingen. Målet var å ikke la et eneste spor ligge igjen.

Infiserte egne datamaskiner

Ettersom kommandoen sendt ut fra C&C-serverne slettet alle spor, kunne ikke antivirusselskapene påvise metoden via de infiserte systemene Flame først hadde blitt oppdaget i. Derfor tok Symantec i bruk «honningkrukke»-metoden, og satte opp egne datamaskiner og infiserte de med Flame-ormen. Alle maskinene som fikk browse32.ocx-filen tilsendt fikk raskt alle spor av Flame fjernet fra harddiskene sine, inkludert modulen selv.

Modulen Symantec mottok på datamaskinene var laget den 9. mai, bare et par uker før Flame ble offentlig kjent.

Les også: Flame-angrepet spredde seg via Windows Update

(Kilde: Symantec)

annonse