Til hovedinnhold

Snart kommer gjennomsiktige skjermer

HP har tatt patent på at du kan følge med på både skjermen og det som skjer bak.

HP
Niklas Plikk

Etter hele seks år har ideen til HP endelig blitt godkjent av de amerikanske patentmyndighetene. Patentet beskriver en teknologi hvor to bilder kan bli projisert på en glassplate fra to ulike sider, samtidig som du kan se gjennom glasset.

Dette skal kunne bli brukt på alt fra reklamer på vinduer til ruteveiledning på frontruten i en bil.

Videreutvikler dagens teknologi

Selv om HP har fått godkjent patenten sin, sier de selv at teknologien ligner på ting vi allerede har i dag. For eksempel blir såkalte telepromptere brukt av nyhetsankere når de leser nyheter. Denne teknologien projiserer tekst over en glassplate foran kameraet, slik at nyhetsankerene kan se direkte inn i kameralinsen, og samtidig lese teksten som står der.

Denne teknologien har imidlertid flere begrensninger. Tekst må være monokrom, og bildet kan kun sees fra én side. HPs nye teknologi tar vil ha støtte for både grånyanser og et fullt fargespekter, i tillegg til å kunne vise forskjellige bilder på hver side av glassplaten.

Store planer

I patentet beskrives teknologien som en gjennomsiktig flate i midten, med lys-reflekterende plater på begge sider. Dette gjør at forskjellige bilder kan vises på hver sin side, samtidlig som det hele er gjennomsiktig.

HP har allerede store planer for teknologien, og har siden i fjor vist frem flere konsepter som benytter seg av det nylig godkjente patentet. I forbindelse med Hollywood-filmen Real Steel viste de for eksempel frem konseptvideoer av en stor kontroller med en skjerm på midten. Kontrolleren lot Hugh Jackmans karakter styre roboten sin mens han så igjennom skjermen.

Andre produkter inkluderer "ThruScreen", designet for å vise beskrivende data på skjermen mens man holder opp et objekt bak den. I tillegg skal et produkt kalt "HP Flex" være i planene. Denne skal være utformet som en tradisjonell bærbar datamaskin, hvor skjermen er gjennomsiktig.

Hvor tror du det kan være mest nyttig med en gjennomsiktig skjerm? På telefonen? På TV-en? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Les også:

(Kilde: Comon, BBC)

annonse