Nyhet

Dette er Googles nye referansetelefoner for Android

Huawei og LG er produsentene – her er resten av detaljene.

Tek.no/London: Vi har ventet lenge på Googles nye referansemodeller for Android, og i kveld ble de altså lansert. Nexus 6P, produsert av Huawei, og lillebror Nexus 5X fra LG er dermed det nye standardvalget om du vil ha helt ren, ubesudlet Android.

At det er nettopp LG som produserer Nexus 5X er neppe tilfeldig, ettersom selskapet også produserte Nexus 5 for to generasjoner siden. Størrelsesmessig følger også de to telefonene hverandre tett.

Huawei er derimot helt blodfersk som Nexus-produsent, men Nexus 6P kan allikevel gjerne sees på som en videreføring av den Motorola-produserte Nexus 6.

Fingeravtrykkssensor og USB Type-C

De to telefonene deler få spesifikasjoner, men av likheter som peker seg ut må fingeravtrykkssensoren og den nye USB Type C-standarden nevnes. Som ventet og tidligere avslørt av lekkede bilder, sitter fingeravtrykkssensoren på baksiden av Nexus-ene –markert av en liten, blank ring. Sensoren har fått navnet «Nexus Imprint».

Fingeravtrykkssensoren sitter bak på telefonene, og kalles «Nexus Imprint».

På Nexus 5X er er sensoren mer eller mindre like stor som kameraet over, mens Nexus 6P ikke har denne synkrone fremtoningen. Her er kameraet plassert i en uthevet, svart stripe øverst på telefonen.

Som nevnt er også de to telefonene utstyrt med den helt nye USB Type-C-standarden, som Apple blant annet har tatt i bruk i sin syltynne MacBook. Type-C har for øvrig mer til felles med Apples Lightning-kabel enn med den forhenværende Micro-USB-pluggen forhenværende Nexus-mobiler har vært utstyrt med, blant annet ved at den er reversibel. Altså kan du plugge den inn begge veier, noe som i og for seg er en stor fordel.

Stemningsbilde fra salen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nexus 5X er heftig, men Nexus 6P er heftigere

Både Nexus 5X og Nexus 6P ser ut til å plassere seg komfortabelt til i toppmodellsjiktet, iallefall rent spesifikasjonsmessig. Spesielt sistnevnte blir svært kraftig, med den nye, åttekjernede Snapdragon 810-prosessoren og 3 GB minne (RAM) under panseret. Nexus 6P får dessuten en 5,7 tommers AMOLED skjerm, med en oppløsning på 2 560 x 1 440 piksler. Ingenting å klage over, altså.

Under lanseringen poengterte Googles utviklingssjef Dave Burke at skjermutnyttelsen på Nexus 6P er ekstremt god, og at telefonens fotavtrykk tilsvarer en modell med 5,5 tommer stor telefon – selv om 6P har en 5,7 tommer stor skjerm.

Nexus 6P kommer i tre forskjellige farger. Foto: Skjermdump/Google

Nexus 5X blir på mange måter et lite hakk ned fra 6P, men ikke langt. Her er den sekskjernede Snapdragon 808 på plass, sammen med 2 GB minne (RAM). Skjermen er på sin side en 5,2 tommer stor LCD IPS-variant, med 1 920 x 1 080 piksler. Helt ok, med tanke på skjermstørrelsen, men ikke imponerende.

Nexus 5x kommer også i tre (litt mer gøyale) farger. Foto: Skjermdump/Google

Videre blir 5X å få med 16 eller 32 GB lagringsplass, mens du i 6P får valget mellom 32, 64 eller 128 GB. Ingen av modellene får støtte for minnekort, så at de kommer i varianter med mer innebygget lagringsplass er en udelt god ting.

Hovedkameraet på 5X og 6P er likt, på 12,3 megapiksler. Frontkameraene i de to er imidlertid forskjellige, og på henholdsvis 5 og 8 megapiksler. Hovedkameraet skal være det mest lyssterke noen gang i en Nexus-telefon, og en litt uvitenskapelig sammenligning med iPhone 6S og Nexus 6 viser at kameraet virkelig kan gi deg den lille ekstra lyssensitiviteten du trenger sent på kvelden.

Så god skal lyssensitiviteten være i de nye telefonene. Foto: Skjermdump/Google

Ny Android og ny... Sensor Hub?

Begge to blir etter tradisjonen utsyrt med en helt ny Android-versjon, i denne omgang Android 6.0 Marshmallow. Dette var ventet fra før, og er dermed ikke spesielt overraskende.

Sensor Hub skal visstnok gjøre mye rart, men vi er litt usikre på nøyaktig hva. Foto: Skjermdump/Google

Mer overraskende er det at Google et stort poeng av en ny bevegelsesprosessor, kalt Sensor Hub. Denne skal blant annet sette telefonene i stand til å «skjønne» når du vil bruke dem. For eksempel skrus skjermen automatisk på når du plukker telefonen opp og skal bruke den, eller når du stryker over skjermen. Dette er fortsatt litt uklart, men vi regner med at det vil bli behørig forklart av Google senere.

Både Nexus 5X og Nexus 6P skal dessuten kunne vekkes fra dvale med OK Google-funksjonen.

En 16GB Nexus 5X vil koste 379 dollar i USA, mens 6P vil koste 499 dollar. Norsk pris og tilgjengelighet vil bli annonsert under en nordisk lansering 9. oktober i Stockholm. PS: En årvåken leser har funnet en pris på Nexus 6P på Google Store, til 5790 kroner. Om dette blir den endelige prisen, vet vi ikke.

Google har også lansert en ny strømmepinne:
Chromecast har blitt rund og fått masse nye funksjoner »

Fikk du med deg Apple-lanseringen for litt siden?
Her er vårt førsteinntrykk av iPhone 6S og 6S Plus »

Les også
Huaweis nye toppmodell er lynrask og gigantisk
Les også
Disse telefonene har fått Android 6.0 Marshmallow
Les også
Google lanserte mer enn vi trodde
Les også
Her er Chromecast i oppgradert utgave
Les også
Nå skal Google gi gratis Wi-Fi til mange millioner mennesker
Les også
Her kjører han Android på en Windows 10-mobil
Les også
iPad har blitt ny og diger
Les også
Vi har prøvd nye Apple iPhone 6S og 6S Plus
annonse