Slik er Microsoft Surface 4 og Surface Book

Nå har Microsoft lansert sin første bærbare PC.

I kveld skjedde det altså endelig: Microsoft trakk sløret av sin splitter nye nettbrett-PC, Surface Pro 4. På mange måter ligner den svært mye på sin forgjenger, Surface Pro 3, men den skiller seg også kraftig på flere andre områder.

Større skjerm, samme fotavtrykk. Foto: Microsoft, skjermdump fra video

For det første er skjermstørrelsen økt fra 12 tommer, til 12,3 tommer, mens fotavtrykket fortsatt er det samme.

På tastaturdelen er det også foretatt en betydelig slankeoperasjon, med helt nye og tynnere taster, og en 40 prosent større styreflate på undersiden. Ifølge Panos Panay, Microsofts produktsjef, er tastaturet dessuten rekordstille.

Slik ser Surface Pro 3 (til høyre) ut ved siden av Surface Pro 4. Foto: Microsoft, skjermdump fra video

Videre skal brettet være hele 30 prosent raskere enn forgjengeren, og hele 50 prosent raskere enn Apples MacBook Air – en påstand vi kanskje må ta med en liten klype salt, med tanke på at Air fås i mange konfigurasjoner. Mer interessant er derimot informasjonen om at du skal kunne kjøpe brettet med opptil 16 GB minne (RAM) og hele 1 TB lagringsplass. Da stiger nok prisen også en del, men bare muligheten er viktig for mange.

Styreflaten har økt i størrelse med 40 prosent. Foto: Microsoft, skjermdump fra video

Ny penn og ny fingeravtrykksleser

Surface Pro 4 får også støtte for det Microsoft også refererte til som «Hello» i Lumia-presentasjonen, men her ved hjelp av en fingeravtrykkssensor. Dette gjør det også lettere å dele brettet mellom flere personer.

Ny fingeravtrykksteknologi er bygget inn i tastaturdelen på Surface Pro 4. Foto: Microsoft, skjermdump fra video
Pennen kan festes til toppen av Surface Pro 4, og lades automatisk derfra. Foto: Microsoft, skjermdump fra video

Brettet har også fått en ny penn, som festes meg magnetisme på toppen av brettet. Pennen kommer i hele fem forskjellige farger, som matcher fargene på tastaturet.

For øvrig skal brettet være modellert etter størrelsen på et A4-ark, og brukes med en ny funksjon Microsoft kaller «Clipboard». I praksis betyr det egentlig bare at du kan bruke brettet sammen med Surface-pennen som en hvilken som helst annen notatblokk.

Microsoft kaster seg inn i kampen om MacBook Air-kundene

Festet på tastaturet til Surface Book er nokså utradisjonelt. Foto: Microsoft, skjermdump fra video

Kanskje mer overraskende enn selve Surface Pro 4, var lanseringen av Microsoft Surface Book. Dette er egentlig en ganske tradisjonell, bærbar datamaskin, som samtidig er ganske utradisjonell. Her er skjermen og tastaturet festet sammen i et fleksibelt feste som ligner mye på festet på Lenovos Yoga 3 Pro. Skjermen er på 13,5 tommer.

Videre sammenligner Microsoft sin nye Surface Book med Apples MacBook Pro, og hevder den skal være «dobbelt så kraftig». Dette høres litt ullent ut, og må nok også saltes litt før det svelges helt ned – MacBook Pro kommer i enda flere konfigurasjoner enn MacBook Air, og dessuten ser det ut til at sammenligningen er mot 13-tommeren, ikke 15-tommeren.

Slik ser Surface Book ut. Foto: Microsoft, skjermdump fra video
Tastaturet i Surface Book er bakbelyst, noe Microsoft gjorde et stort poeng ut av i presentasjonsvideoen. Foto: Microsoft, skjermdump fra video

Ellers får Surface Book hele 12 timers batteritid, og ved hjelp av ny teknologi skal ikke laptopen bruke noe strøm overhodet i dvalemodus. Hvordan dette gjøres, er ukjent.

Som produktsjef Panay viste i presentasjonen, kan tastaturet på Surface Book også tas av, slik at du sitter igjen med et gigantisk nettbrett på 13,5 tommer. Tastaturet kan også brettes helt bakover, om du ikke skulle ønske å fjerne det helt. Tastaturet er – i motsetning til tastaturet på Surface Pro 4 – laget av aluminium, med flere detaljer som minner sterkt om Apples MacBook-produkter.

Les også om Surface Book hos vårt søsternettsted Digi.no »

Nederst finner du flere bilder, om du er sulten på mer informasjon om de nye Surface-produktene.

Fikk du med deg lanseringen av de nye Lumia-telefonene?
Dette er Lumia 950 og Lumia 950 XL »

Les også
Nå har Surface Pro 4 og Surface Book fått bedre batteritid og blitt mer stabile
Les også
Slik blir Microsoft Surface Book 2
Les også
Bøyer du strømkabelen til denne kan du være i fare
Les også
- Microsofts skal lansere kraftig Surface-telefon
Les også
Microsofts nye billig-mobil koster bare noen hundrelapper
Les også
Surface selger som varmt hvetebrød
Les også
Asus går i strupen på Apples iMac med en splitter ny alt-i-ett-PC
Les også
Dette er Lenovos nye monster-nettbrett
Les også
Her er de nye Lumia-flaggskipene
Les også
Her er månedens nye mobiler
Les også
Nexus 5X har blitt bedre på alle punkter unntatt ett
annonse