Til hovedinnhold

Nye Nexus kan bli starten på massiv laderutskifting

Leveres med USB C i begge ender av kabelen.

Montasje: Google, Shutterstock,Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

For noen år siden standardiserte en nesten samlet mobilbransje laderne sine: De skulle ha USB-kontakt i den ene enden og MicroUSB i den andre. I disse dager er en ny standard på vei inn, den såkalte USB type C-løsningen, som er en slags MicroUSB som kan snus begge veier.

Det kan gjøre lading av mobiler langt enklere, i hvert fall i mobilens ende. Men det kan også bety et ras av ladere som må skiftes ut.

Nye Nexus 5X fra LG er utstyrt med USB type C, men kabelen som følger med har den nye kontakten i begge ender. Det kan bety starten på en storstilt utskifting av ladere. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Begge de to nye Nexus-modellene som Google viste frem denne uken har ladekontakt med USB type C-standarden. Men det stopper ikke der, skriver nettstedet Phandroid. Ladekabelen til Nexus 5X har nemlig USB type C i begge ender, ikke bare den du stapper inn i telefonen.

Det betyr i praksis at kabelen hverken passer i USB-porter på vanlige PC-er eller i de mange og utbredte USB-strømforsyningene som har vært mobiltilbehør i flere år.

Eiere av Apples minste MacBook er imidlertid unntaket, ettersom maskinen utelukkende er utstyrt med én USB type C-kontakt.

Følger de andre etter?

Det er for tidlig å si med sikkerhet hva dette betyr, men Nexus-telefonene er Googles fremste måte å vise frem egen merkevare og Android i sin reneste, men også mest avanserte, form. Det er rett og slett referansedingser som mange andre enheter plukker opp endringer fra.

Dersom Android-produsenter flest tar opp akkurat denne tråden, kan altså resultatet bli et svært hurtig bytte til den nye standarden, med potensielt flere millioner ladere som må byttes eller krever overgang for å virke.

Enn så lenge er det imidlertid bare minste modell Nexus som har denne endringen. Den store Nexus 6P som produseres av Hauwei blir levert med begge typer kabel.

Overgangen til USB type C er godt i gang

Slik ser ladekabelen som følger med OnePlus 2 ut. Denne har ordinær USB-kontakt i laderenden og USB type C i telefonenden. Foto: TechStage, CC BY-ND 2.0

Overgangen til USB type C ser uansett ut til å være godt i gang på selve mobilenhetene. OnePlus 2 ble lansert med den nye kontakten for en tid tilbake. Nokia er så smått på vei tilbake i forbrukermarkedet etter å ha solgt mobildivisjonen sin til Microsoft, og deres første nettbrett lades også ved hjelp av denne standarden.

Spørsmålet er altså om det vil bli vanlig med ladekabler som har kontakten i begge ender, eller om den store USB-varianten fortsatt vil dominere i enden som kobles til laderen. Vi har kontaktet LG for å finne ut om selskapet har gått over til denne måten å gjøre det på for alle sine mobiler, men LGs pressekontakt kan ikke fortelle oss noe konkret om dette.

Hvor mange USB-ladere har du i skuffen? Syng ut i forumtråden under.

Les også:

annonse