Til hovedinnhold

Endelig har BlackBerry blitt stilig

RIM viste frem splitter nye BlackBerry 10.

Youtube/RIM

De siste par årene har ikke vært gode mot Research in Motion (RIM). Selskapet bak BlackBerry-telefonene har dalt jevnt og trutt i konkurranse mot Apples iPhone og de mange Android-telefonene på markedet. Nylig måtte selskapet til og med selge sitt private jetfly.

Til tross at BlackBerry-telefonene har den heftigste mobile sikkerheten du kan oppdrive, har det manglet en hel del på brukervennlighet i forhold til de to største operativsystemene, iOS og Android. Det er den mangelen RIM bøter på med BlackBerry 10, om vi skal dømme ut fra gårsdagens presentasjon fra BlackBerry Jam Americas.

Akkurat som i nettbrettet BlackBerry PlayBook er det sveiping som gjelder i nye BlackBerry 10.

Sveip for en sniktitt

I BlackBerry 10 tar det meste utgangspunkt i at du sveiper med fingeren over skjermen. To av de nye ordene RIM-sjef, Thorstein Heins, vil at vi skal lære er "peek" og "BlackBerry hub".

Peek gir deg tilgang på alle varslingene som har kommet på telefonen, samme hvor du er hen i menysystemet. Telefonen viser ikonlinjen for varslingene så fort du sveiper med tommelen opp fra bunnen av skjermen.

Les også: RIM ler av finanskrisen

Sosialt nav

Hvis du ønsker å se hendelsene bak varslingene kan du enkelt navigere videre til BlackBerry hub ved å sveipe fingeren mot høyre når peek-menyen er oppe.

Som navnet antyder er BlackBerry hub et slags nav for alle dine meldingstjenester og sosiale nettverk. Her finner du BlackBerry Messenger, som er RIMs eget sikrede meldingsnettverk, du finner statusoppdateringer fra LinkedIn, Facebook og Twitter.

Slik ser applikasjonsmenyen i BlackBerry 10 ut.

Todelt operativsystem

En annen nyhet RIM-sjefen valgte å fokusere på er muligheten til å holde jobb og privatliv adskildt på BlackBerry 10. Du kan enkelt velge mellom jobb- og privat-modus i en meny på toppen av skjermen. Hele telefonen bytter fargetema avhengig av modusen du har valgt, og du får også tilgang på ulikt utvalg applikasjoner i applikasjonsbutikken App World.

Heins legger imidlertid trykk på at begge modiene er like sikre.

Mange språk samtidig

Noe av det som imponerer mest gjennom den korte videosnutten er hvordan ordboken fungerer i BlackBerry 10. BlackBerry-telefonene har alltid vært særdeles gode på tasting av beskjeder – tidligere på grunn av fysisk fulltastatur, men nå på grunn av en ekstremt kompetent ordbok.

Ordboken bytter nemlig språk dynamisk innenfor samme beskjed. Foreløpig har vi ikke sett funksjonen demonstrert med norsk som utgangspunkt, men i videoen bytter ordboken automatisk mellom engelsk, tysk, spansk og fransk innenfor samme beskjed. Brukeren behøver ikke trygge på en globus eller gjøre noen aktive valg selv.

BlackBerry 10 er grundig forsinket. Derfor mener RIM forsinkelsen er en god ting.

Nummer tre?

Under en annen del av arrangementet innrømmet RIM-sjef, Thorstein Heins, at selskapet hadde hatt det tøft det siste året. Heins sa samtidig at RIM nå er klare til å begynne å kapre markedsandeler igjen.

– Tredjeplassen blant de mobile økosystemene er innen rekkevidde. Operatørene ønsker seg noe annet enn Android og iOS, og vi er ikke bare enda en åpen plattform, vi er BlackBerry, fortalte Heins.

Påstanden er imidlertid ikke ny. Både Microsoft og Nokia har hevdet akkurat det samme om Windows Phone-plattformen ved en rekke anledninger.

Å kapre tredjeplassen etter iOS og Android er uansett ikke et enormt fotfeste for noen av de gamle traverne, som begge er vant med ganske betydelige markedsandeler. Det virkelige spørsmålet er om RIM/BlackBerry eller Microsoft med Windows Phone kan gjøre innhugg i iOS' og Androids markedsandeler.

BlackBerry 10 er basert på samme operativsystem som kjører i BlackBerry PlayBook. Nettbrettet hadde sine ulemper, men brukeropplevelsen i menyene var bortimot uslåelig.

Ser lovende ut

Foreløpig har vi ikke sett BlackBerry 10 på helt nært hold, men vi skal innrømme at det ser svært lovende ut. BlackBerry 10 er basert på operativsystemet QNX, som RIM kjøpte for noen år siden. Første gang selskapet brukte QNX var på nettbrettet PlayBook.

Selv om PlayBook aldri ble noen suksess er dette likevel lovende. PlayBook hadde nemlig en av de aller beste brukeropplevelsene vi har vært borti i menyene. Oppbyggingen virket å være nært beslektet med den som fantes i Palm/HPs WebOS og Nokia/Intels MeeGo.

Må ikke bli "for" sikkert

Det skranglet hovedsaklig på to områder for PlayBook. Nettbrettet var rett og slett ikke ferdig ved lanseringen, og manglet viktige apper så som egen e-postklient. Det viktigste problemet vi fant, da vi testet det var imidlertid at den altomfattende sikkerheten gjør brettet vanskelig å bruke i praksis.

Få kommer til å bry seg om hvor lekre og brukervennlige menyer et produkt har, dersom det er så godt som umulig å få flyttet innhold inn på det.

Dersom BlackBerry 10-telefonene arver brukeropplevelsen fra QNX og PlayBook, uten å arve noen av de dårlige egenskapene tror vi operativsystemet kan bli en aldri så liten bombe i mobilverdenen. Hva tror du?

Operativsystemet ble første gang lansert i mai i år, og var lovet på markedet innen utgangen av 2012. Siden har BlackBerry 10 blitt utsatt til første kvartal 2013.

Les også: Test av BlackBerry PlayBook

(Kilder:

cnet.com

,

conversations.nokia.com

)

annonse