TestBlackBerry PlayBook

Nettbrettet vi elsker og hater

Fantastiske menyer og himmelsk fleroppgavekjøring er rett og slett ikke nok.

Design, skjerm og menyer

Så langt har Apples iPad og et utvalg Android-baserte enheter vært enerådende på nettbrettmarkedet. Med BlackBerry PlayBook har den kanadiske produsenten RIM kommet med noe helt annerledes.

Det eneste som ikke skiller seg nevneverdig ut ved dette nettbrettet er formfaktoren. En sju tommer stor skjerm med en bred sort ramme rundt gjør at PlayBook har litt større flate enn den originale Samsung Galaxy Tab fra i fjor. Også HTCs Flyer er ganske lik på størrelse.

Mesteparten av fronten dekkes av skjermen. På hver ytterkant har PlayBook en høyttaler, og et kamera befinner seg over skjermen. Vi kommer tilbake til disse på side 3.

Den siste tiden har det vært en del fokus på at den sorte rammen rundt skjermen skal være så smal som mulig. PlayBook gir beng i disse skjønnhetsidealene, og har en nærmere 2 cm tykk ramme rundt skjermen. Det gjør at skjermen ser litt mindre ut enn den er. Den brede rammen har imidlertid en funksjon vi kommer tilbake til.

Stilren design

Rundt resten av PlayBook er det et deksel i myk plast som gjør at den er god å holde, og at den sitter godt i hånden. Det gjør også at den ligger godt på overflater som er i bevegelse, eksempelvis i bil eller båt.

PlayBook har ikke så mange knapper. De fysiske knappene begrenser seg til en liten gruppe på fire knapper på rammen over skjermen. Her finner du av/på-tast, samt volum opp/ned og en knapp som starter avspilling eller setter pause.

Ellers avbrytes rammen kun av en Micro HDMI-utgang og Micro-USB under skjermen. En krybbetilkobling er også synlig under skjermen.

På baksiden har PlayBook enda en kameralinse.

God skjerm

Skjermen er som nevnt sju tommer stor, og den har en oppløsning på 1024 x 600 piksler, dermed deler den også oppløsning med nevnte Flyer og Galaxy Tab. Bildekvaliteten er god, og innsynsvinkelen er svært god. Uansett hvor stor vinkel fra deg du snur PlayBook bevarer fargene omtrent den samme karakteren som når du ser rett på.

Heller ikke på fargegjengivelse eller lysstyrke har skjermen i PlayBook noen lyter som vi kan se. Dette er rett og slett en svært god skjerm.

Det er lite staffasje å spore rundt skjermen. PlayBook er en sort firkant, og en sølvfarget stilisert B for BlackBerry er det eneste tegnet til bling vi finner på nettbrettet. Vi er tilbøyelig til å omtale det som stilrent, selv om enkelte muligens vil kalle det kjedelig.

Det er uansett ikke utseendet som er det mest spennende med PlayBook. Det er det det flett nye operativsystemet som er.

Knallgodt menysystem

I fjor kjøpte Research in Motion opp programvareavdelingen QNX fra Harman International. Harman driver i utgangspunktet mest med lydprodukter under merkenavn som Harman Kardon, AKG og JBL.

Operativsystemet er i utgangspunktet planlagt å dukke opp i selskapets BlackBerry-telefoner, men i første omgang har det gjort en tidlig entré i nettbrettet PlayBook.

Vi kan si det først som sist. QNX likner ikke på hverken iOS eller Android - men på visse områder er likevel QNX det mest brukervennlige operativsystemet vi har vært borti.

Alt her styres med fingersveip over skjermen. iOS har akkurat fått støtte for denne typen bevegelser, som ofte blir kalt gestures, men på Apples system må man bruke flere fingre samtidig for å aktivere dette.

Vi har allerede nevnt at PlayBook har ganske tykke kanter rundt skjermen. Nettopp disse fingersveipene er årsaken. Rammen rundt skjermen er nemlig også berøringsfølsom, og du starter sveipene helt ytterst, før skjermen begynner å følge med når fingeren krysser over fra ramme til skjerm.

Sveiper du fra høyre mot venstre, eller motsatt, veksler PlayBook mellom de ulike åpne applikasjonene. Sveiper du fra toppen får du innstillingsvalg som likner på det alternativtasten i Android frembringer. Når du sveiper fra bunn går du ut til oppgavebehandlingen. Fra oppgavebehandlingen kan du også hente opp den komplette applikasjonsmenyen ved å sveipe oppover.

Det som ser mest ut som en slags hjemmeskjerm på PlayBook er oppgavebehandlingen. Her får du informasjon om batteri, trådløst nett, Bluetooth og mer i en linje øverst, mens en tykkere linje nederst gir deg de oftest brukte applikasjonene.

Midt på skjermen vises de kjørende applikasjonene. Med mindre du selv avbryter det som foregår i appene går de heller ikke i pause når du går ut av dem. Dermed kan innholdet i både spill og høyoppløst video ligge kjørende i oppgavelisten med forhåndsvisning.

Operativsystemet er for det meste svært intuitivt og lett å finne frem i. Det er likevel viktig å få med seg at det foreløpig ikke fins noen norsk utgave av QNX, så derfor må du klare deg med engelsk eller et av de andre språkene som fins. I skrivende stund er det, foruten engelsk, spansk, fransk, tysk, italiensk og nederlandsk som støttes.

Det som imponerer oss mest med QNX er hvor uanstrengt det hele virker. Det virker som om PlayBook kan håndtere nærmest ubegrenset mengde samtidige applikasjoner uten at grunnleggende funksjoner avslører hvor hardt brettet jobber. Dette merker vi stadig i form av tregheter og til tider ustabilitet på annet utstyr.

Vi liker også hvor lettvint det er å avslutte apps. Om du ikke trenger en applikasjon lenger er det bare å ta tak i den med fingeren, og å sveipe oppover. Dette gir en slags tilfredsstillelse i de tilfellene der appen har kranglet med oss.

Det er ikke alt vi er like fornøyd med på BlackBerry PlayBook, men det meste av det kommer vi tilbake til på neste side.

Oppdatert:

Alle får norske menyer

En ny oppdatering gir norske menyer og norske taster på skjermtastaturet. Alle som har kjøpt BlackBerry PlayBook i Norge vil kunne laste ned dette, og alle PlayBook som selges fra i dag vil være utstyrt med oppdateringen, får vi vite fra markedssjef Jan Hatlebrekke hos importøren Trigcom.

Støtte for Android-apps skal også komme i løpet av sommeren, forteller han.

I esken

  • BlackBerry PlayBook
  • Lader
  • Micro-USB-kabel
  • Neopren-futteral
  • Pussefille
  • Kom i gang-hefter