Til hovedinnhold

– BlackBerry 10 vil erstatte tradisjonelle PC-er

Nå vil også RIM samle alt på én plattform.

Youtube/RIM

Stadig flere dingser krysser grenser mellom ulike formfaktorer. Programvaren som kjører på dingsene krysser også grenser. Android og iOS som i utgangspunktet var laget for mobiltelefoner kjører nå på skjermer opp i 10 og 12 tommer.

En viktig del av denne utviklingen er høstens lanseringer av det nye Windows-økosystemet, med samme type grensesnitt på tvers av mange ulike typer enheter.

– BlackBerry 10 tar over om tre til fem år

Helt uventet melder nå selskapet bak BlackBerry-telefonene, RIM, seg på i kampen. Toppsjef Thorsten Heins uttalte i et intervju med New York Times at deres nye operativsystem, BlackBerry 10, i fremtiden ta over arbeidsplassen.

– Når du går inn på kontoret kommer du ikke til å ha laptopen med deg. Du kommer til å ha all datakraften du trenger i form av BlackBerry 10. Folk kommer ikke til å bære rundt på PC-er om tre til fem år, sa Heins.

Dristig plan

Selskapet ser for seg BlackBerry 10-telefonene som byggestener, med løse skjermer og tastaturer rundt. Løsningen med en telefon som en av flere byggestener i en komplett PC er ikke helt ny. Flere ulike konsepter har blitt utviklet og forsøkt allerede, mest kjent er muligens Motorolas Lapdock og Asus' PadFone-varianter.

Det er flere grunner til at denne nye strategien er uventet. Den ene, og kanskje mest åpenbare, er at RIM sliter tungt økonomisk. Selskapet har sagt opp en stor del av arbeidsstokken, og har lett høyt og lavt etter eiendeler som kan selges – mest kjent er det muligens at selskapet solgte ett av sine to jetfly for å skrape sammen penger.

Foreløpig gjenstår det å se hvor godt hybridprodukter som PadFone kan gjøre det, og analytikerne er også svært usikre på om samme type programvare på en rekke ulike enheter er veien å gå. Dermed er det et dristig løp RIM muligens legger opp til.

RIM prøvde seg også på å lansere et nettbrett, PlayBook, for en tid tilbake. Nettbrettet hadde en del mangler da det ble sluppet, og gjorde det slett ikke bra på markedet.

Les også: Motorola kutter ut supertilbehør (Amobil.no)

Svært viktig lansering

Det er mye som står og faller på BlackBerry 10. Operativsystemet er basert på QNX, det samme operativsystemet som kjørte på PlayBook. Det har imidlertid blitt gjort store endringer på systemet siden nettbrettutgaven.

BlackBerry 10 skal ha i seg mye av det som var bra med gamle QNX – blant annet en ekstremt god brukeropplevelse ved bruk av mange apper samtidig. Ved siden av dette har RIM lagt til BlackBerry Hub.

Denne nye funksjonen skal gi deg alt du trenger av informasjon ved å sveipe over skjermen. Når du sveiper avsløres en oversikt som ligger bak appen, eller menyen, du befinner deg i. I denne menyen får du oversikt over nye meldinger og sosiale nettverk, og du kan velge å gå direkte til applikasjonene for å få mer informasjon.

Siden RIM mener at vi i fremtiden skal sveipe mellom funksjoner, med BlackBerry Hub som et viktig utgangspunkt, har ingen av utviklermobilene for BlackBerry 10 noen hjem-tast, slik Android-mobiler og Apples iPhone har.

Kan gjøre mobilvalg enklere for bedrifter

Det vil også skje en del endringer i hele økosystemet rundt BlackBerry 10, og produsenten ser for seg at enkelte selskaper vil gå tilbake til å velge ut telefoner for sine ansatte. De nye telefonene skal nemlig være svært enkle å administrere, og i tillegg kan de skille mellom bedriftsinformasjon og privat informasjon som bilder og musikk.

Hvis alt går etter planen lanseres BlackBerry 10 30. januar til neste år. Operativsystemet er allerede forsinket, og med RIMs økonomiske situasjon som bakteppe er det sannsynligvis lite spillerom for ytterligere forsinkelser eller problemer i det ferdige produktet.

Les mer om BlackBerry 10 på Amobil.no

(Kilder: phonearena.com, nytimes.com)

Mer om
annonse