Til hovedinnhold

BlackBerry lanserte nye telefoner og helt nytt OS

Etter mange utsettelser er BlackBerry 10 endelig lansert.

Screenshot, BlackBerry Pressefeed
Finn Jarle Kvalheim
Peek er en funksjon som lar deg se hva som foregår bak applikasjonen som kjører.
Bak applikasjonen som kjører vil du som regel finne BlackBerry Hub. Denne appen er en slags felles innboks for alle kontoene du har knyttet til telefonen, enten det er Facebook eller e-post og SMS.
BlackBerry Flow viser deg appene som kjører. Du skal kunne veksle mellom disse uten å måtte via applikasjonsmenyen på telefonen.
Hvis du sveiper ned på skjermen kan du velge mellom jobb og privat modus.
Jobbmodus skiller seg i fargepallett fra fritidsmodusen.
Både jobbrelaterte og dine egne private apper kan kjøre samtidig. Jobb-appene er markert med en liten koffert.
Remember er en funksjon der du enkelt skal kunne organisere både feriereiser og prosjekter på jobb. Funksjonen får input fra flere kilder, deriblant e-post og skytjenester.
Kamerafunksjonen kan "spole" i stillbilder, slik at du ikke trenger å fange det perfekte øyeblikket. Du kan rett og slett spole tilbake på det hvis du bommet.
Hvis bildet trenger redigering har BlackBerry bygget inn det som ser ut til å være et kraftig verktøy for dette også.
Videosamtale har nå blitt en integrert del av BlackBerry Messenger.
Hvis du vil kan du også dele mobilskjermen din via BlackBerry Messenger.
Hele 70 000 apper skal være tilgjengelig for plattformen allerede ved lansering.
Dette er noen av de viktigste jobbapplikasjonene som er, eller kommer til å bli, tilgjengelige.

I kveld lanserte endelig Research in Motion sitt helt nye operativsystem BlackBerry 10. I den samme lanseringen byttet selskapet like godt navn til BlackBerry, samtidig som de lanserte to nye telefoner.

De to nye telefonene er de samme modellene som har spunnet rundt på ryktebørsen i det siste – Q10 og Z10. Førstnevnte har berøringsskjerm med fulltastatur under, mens den andre har en 4,2 tommer stor berøringsskjerm.

I denne artikkelen kan du lese mer om de to nye BlackBerry-telefonene, Q10 og Z10.

Flow, Peek og Hub

Begge de to telefonene kjører operativsystemet BlackBerry 10, et operativsystem som er utviklet fra QNX som Research in Motion kjøpte for noen år siden. I dagens presentasjon la BlackBerry-sjef Thorsten Heins både vekt på hvor forskjellig det nye operativsystemet var, og på likhetene som de fortsatt tar med seg.

Flow, Peek og Hub var ord som gikk igjen under presentasjonen. Dette er sannsynligvis den viktigste måten de nye telefonene er ment å bli brukt. BlackBerry 10 er nemlig laget for å kjøre mange oppgaver samtidig, uten at du skal være nødt til å trykke på en hjem-knapp, eller gå ut av appen for å gjøre andre ting på telefonen.

Med BlackBerry Peek kan du trekke den kjørende appen til side ved å dra fingeren over skjermen. Bak den vil du få se en oversikt over nye varslinger, og trekker du langt nok til side får du se BlackBerry Hub som organiserer alle varslingene dine, som en slags stor, felles innboks for alle kontoene du har.

Du trenger ikke gå ut av appene

Flow-funksjonen skal la deg velge mellom kjørende applikasjoner på en enkel måte. Det meste av navigasjonen i operativsystemet foregår ved at du sveiper en finger over skjermen, og hvis alt fungerer så knirkefritt som det så ut til å gjøre i demonstrasjonen vil du sjelden behøve å gå helt ut av en app.

Samtidig som du veksler mellom applikasjoner ligger alle de du ikke jobber med aktivt i bakgrunnen, slik at du enkelt kan sveipe deg tilbake igjen.

– BlackBerry 10 er laget for de som ikke klarer seg uten ekte multitasking, skrøt Thorsten Heins under presentasjonen.

Les også: Endelig har BlackBerry blitt stilig

Enkelt å velge mellom jobb og fri

I tillegg til de grunnleggende menyfunksjonene har BlackBerry lagt til mye nytt på andre områder. Det er kanskje ikke første gang vi ser en mobil med mulighet til å velge mellom jobb- og privatmodus, men vi har muligens ikke sett gjennomføringen være like lekker før.

Løsningen kaller mobilprodusenten Balance. Ved et sveip nedover på skjermen får du opp valg øverst som lar deg velge hvilket område av telefonen du skal være på. Også her kjører imidlertid ting samtidig.

Forskjellig innhold

Du kan for eksempel starte samme app både i jobbmodus og i privatmodus. Da vil du se forskjellig innhold i appene, men bytter du modus vil du også se at begge appene ligger i listen over kjørende applikasjoner. Jobb-appen vil være markert med en koffert over forhåndsvisningen.

Appene du åpner i jobbmodus har en egen avdeling i lagringsplassen din, som er kryptert og sikker. I vanlig privatmodus kan du bruke alt fra skylagring til minnekort. Under presentasjonen ble det ikke sagt noe om disse stedene måtte være krypterte.

Nye kamerafunksjoner

Nye BlackBerry 10 har også egne multimediefunksjoner. Kameraappen kan for eksempel spole frem og tilbake i stillbildet før du lagrer det. På den måten kan du velge det perfekte øyeblikket, selv om du bommet litt da du tok bildet.

En kraftig redigeringsapp er tilgjengelig for retusjering og redigering av bildet i etterkant.

Enkel organisering av ferier og jobb

Funksjonen Remember lar deg strukturere alle mulige detaljer omkring prosjekter. Her kan du samle informasjon fra e-poster, meldinger, nettsider og mye mer. Du kan legge til egne taleopptak, eller du kan skrive notater i for eksempel Evernote som samles i denne funksjonen.

Remember skal være et nyttig hjelpemiddel enten du skal på ferie, eller vil styre prosjekter på jobben.

Skjermdeling i BlackBerry Messenger

Mobilprodusenten sa ikke så utrolig mye om tjenesten BlackBerry Messenger (BBM) underveis i presentasjonen, men et par endringer har kommet til. At videosamtaler har kommet til er kanskje ikke så grensesprengende, men det som var virkelig nytt er at brukere av BBM kan dele skjermen sin via mobilnettet til en annen bruker.

Det gir mange muligheter for å vise frem hva man holder på med, eller hva som har gått galt, til en annen person som jobber med det samme. Å veksle mellom vanlige lynmeldinger, videosamtale og skjermdeling så ut til å gå svært enkelt for seg under presentasjonen.

70 000 apps ved lansering

Til sist fokuserte selskapet på apper. Nye operativsystem har ofte ikke allverden med apper å vise til. BlackBerry skrøt av at deres nye OS har hele 70 000 apper fra første dag, og kom med et tydelig spark til Microsoft, da de la vekt på at de slett ikke bare hadde 46 av de viktigste appene i verden – et tall Microsoft har brukt under markedsføringen av Windows Phone 8.

I denne artikkelen kan du lese mer om de to nye BlackBerry-telefonene, Q10 og Z10.

Mer om
annonse