Er Torrent-æraen over?

Enda en søkemotor har kastet inn håndkleet.

Forrige måned tok amerikanske myndigheter beslag på domenet til KickAss Torrents (KAT), verdens suverent største nettsted for nedlasting av opphavsbeskyttet materiale. Før helgen var det også stopp for metasøkemotoren Torrentz.com som daglig hadde flere millioner besøkende og faktisk var eldre enn beryktede The Pirate Bay.

Overraskende stengning

Torrentz.com-domenet er fortsatt oppe, men besøkende til siden får nå kun opp den korte beskjeden «Torrentz was a free, fast and powerful meta-search engine combining results from dozens of search engines».

Og når man prøver å søke: «Torrentz will allways love you. Farewell.».

Sjermdump av Torrentz.com.

Denne siste nedleggelsen kommer langt mer overraskende enn stengningen av KAT, simpelthen fordi Torrentz.com ikke har inneholdt verken torrent-filer eller såkalte magnet-lenker. Torrentz.com har de siste tolv årene i stedet fungert som en slags «Google» for piratinnhold ved å indeksere innholdet til andre torrent-nettsteder.

Ingen har så langt fått noen offisiell forklaring fra eieren av domenet, men det spekuleres i om ikke forargede rettighetshavere, stadige sterkere trykk fra myndigheter og den siste tidens vellykkede stengninger av en rekke andre torrentsider er en del av grunnen. Som kjent venter både arrestasjoner og gigantiske oppreisningskrav på bakmennene av torrentsider som tas av internett.

Var eldre enn The Pirate Bay

Ifølge TorrentFreak var KickAssTorrents.com og Torrentz.com det henholdsvis mest populære og fjerde mest populære nettstedet å gå til for verdens pirater i 2015. Faktisk var Torrentz.com tre uker eldre enn The Pirate Bay, som begge ble lansert for 13 år siden, i 2003.

Nå som både KAT og Torrentz er ryddet av veien klatrer den tilsynelatende usenkelige piratskuta, sammen med Extratorrent, opp på topp over de mest populære torrentsidene. Det skjer etter en svært turbulent tid for førstnevnte, hvor The Pirate Bay-domenet i store deler av 2015 var nede og nettstedet den siste tiden har operert under en rekke ulike domener. Her i Norge er hoveddomenet til The Pirate Bay DNS-blokkert av blant annet Telenor og Altibox, men nettstedet i seg selv lever i beste velgående.

Derfor får ikke pirater dårlig samvittighet av å laste ned ulovlig »

TorrentFreak har i anledning den siste tidens «massestengninger» av torrent-nettsteder oppsummert de viktigste hendelsene. Her er et sammendrag:

Tidligere torrent-storheter

Supernova (2002 – 2004)

En av de første store torrentnettstedene. Serverene ble beslaglagt av politiet, men etter at eieren frivillig ble med på å stanse nettstedet ble tiltalen mot ham frafalt.

Lokitorrent (2004 – 2005)

Tok over som den største siden etter at Supernova ble stengt. Siden kom imidlertid raskt i søkelyset til rettighetsbransjen, som lyktes i å stenge også denne nettsiden. Det til tross for at nettstedets eier samlet inn mange titalls tusen dollar for å ta opp kampen mot MPAA.

TorrentSpy (? – 2008)

Nettstedet var på topp i 2006, men etter at de i 2007 ble tvunget av amerikansk høyesterett til å logge alle brukerdata svarte eieren med å stenge ute alle amerikanske besøkende for å beskytte dem. Nettstedet ble tatt ned frivillig i 2008, men like etterpå ble det kjent at eieren måtte betale 110 millioner dollar i erstatning til en rekke filmselskaper.

Mininova (2005 – 2009)

Lansert i 2005 som en spirituell oppfølger til Supernova tok det ikke lang tid før nettstedet tiltrakk seg langt flere besøkende enn inspiratoren noen gang gjorde. I 2009 ble nettstedet beordret til å fjerne alle spor av torrent-lenker til opphavsbeskyttet materiale etter at det tapte et søksmål, noe som var kroken på døra.

BTjunkie (2005 – 2012)

Eieren av BTJunkie dro frivillig ut pluggen etter syv års drift. Etter lang tids kamp for overlevelse og etter å ha erfart hva som skjedde med andre torrentnettsteder og deres bakmenn mente eieren av han hadde gjort sitt i kampen for fri kommunikasjon på internett.

ISOHunt (2003 –2013)

ISOHunt møtte enden i 2013, etter syv år i ulike rettsinstanser. Det endelige nederlaget resulterte i et forlik hvor eieren godtok en erstatning på 110 millioner dollar og stengning av nettstedet.

Piratkopiering på vei ned

Norsk trafikk til piratnettsteder har falt jevnt og trutt i hele 2015, ifølge MUSO.

Enten på grunn av, eller til tross for stengningen av stadig flere torrentnettsteder, tendensen er krystallklar: piratnedlasting er på full fart nedover globalt. Også når en ser på Norge isolert er det ifølge nye tall fra analyseselskapet MUSO klart at kun tolv prosent av nordmenn piratkopierte en eller flere filer i 2015.

Det er sannsynlig å tro at brorparten av denne nedgangen i torrent-aktivitet skyldes fremveksten av lovlige strømmealternativer slik som Netflix, HBO og Spotify. Dette er alle aktører som har lettet tilgangen på godt digitalt innhold betydelig over de siste få årene.

Så skal vi imidlertid ikke glemme det relativt nye fenomenet piratstrømming. Ifølge en ny rapport viser det seg nemlig at en av tre unge i Norge bruker dette alternativet til torrentnedlasting.

Nordmenn piratkopierte også før «torrents» kom på banen:
Kanskje vekker Napster, Kazaa og DC++ noen minner? (Tek Ekstra) »

(Kilde: TorrentFreak)

Les også
BitTorrent- og Kazaa-brukere var NSA-mål
Les også
Verdens nest største torrentnettsted er stengt
Les også
Google bedt om å fjerne lenker til innhold fra én million nettsteder
Les også
Søppelnyheter får ikke lenger annonse­inntekter fra Google og Facebook
Les også
Danske nettpirater har mottatt «trusselbrev» i posten fra rettighetshavere
Les også
Viafree tilbyr hundrevis av TV-serier, helt gratis
Les også
Nå ønsker KickassTorrents å starte opp igjen ved hjelp av donasjoner
Les også
Så mye piratkopiering drev nordmenn med i fjor
Les også
Peter Sunde mener torrent-økosystemet trenger fornyelse
Les også
KickassTorrents er nede for telling
Les også
Har du fått opp denne meldingen?
annonse