Til hovedinnhold

Så mye piratkopiering drev nordmenn med i fjor

Vi sto for nesten 300 millioner av verdens sidevisninger hos piratnettstedene.

Tidligere denne uken fikk vi høre at europeere er de største piratene i verden av analyselskapet MUSO. Norge havnet «bare» på en 20. plass på listen, og ifølge rapporten er det rundt 12 prosent av nordmenn som driver med piratkopiering av filmer og TV-serier. Dette er tilsynelatende et ganske lavt tall i forhold til veldig mange andre europeiske land. Men er det flere ting som gjør at Norge skiller seg ut i mengden?

Vi fyrte av en e-post til MUSO for å høre litt mer om den norske delen av pirat-rapporten, i håp om å få et litt bedre inntrykk av hvordan piratkopiering foregår i landet vårt.

En dråpe i havet

Den norske delen av rapporten avslører at nordmenn står for nesten 300 millioner sidevisninger hos piratnettstedene MUSO har overvåket. Det høres kanskje ut som veldig mye, men i verdenssammenheng er det bare 0,21 prosent av den totale summen på 141 milliarder sidevisninger.

Akkurat som i resten av verden kommer omtrent hver fjerde sidevisning fra mobiler, mens PC-er står for resten.

I snitt la norske Internettbrukere igjen 58 sidevisninger på piratnettsider i 2015.

Men nøyaktig hva slags nettsider nordmenn foretrekker, om det er torrent-sider eller streaming-nettsider, vil ikke MUSO avsløre. Ser man imidlertid på de globale tallene så er det stort sett strømmenettsteder det går i. Hele 73,7 prosent av trafikken var til strømmenettsider, mens 17 prosent var til torrentnettsider.

– Piratene blir stadig smartere og vet nøyaktig hva de vil ha. Det er derfor så mange av dem velger å strømme det ulovlige innholdet fremfor å laste det ned ulovlig, forteller Chief Commercial Officer i MUSO, Christopher Elkins.

Fallende trend

Tar man et lite skritt tilbake så ser det ut som den norske trafikken til piratnettsider har vært fallende igjennom hele 2015:

Norsk trafikk til piratnettsteder har falt jevnt og trutt i hele 2015, ifølge MUSO.

Vi prøvde å få en forklaring på fallet fra MUSOs talsperson, Caroline Corbett-Thompson, men hun kunne ikke gi oss noen ytterligere informasjon enn å bare bekrefte at det hadde vært et fall.

Kanskje det hjalp at Telenor blokkerte The Pirate Bay?

(Kilde: MUSO)

Les også
30 filmstudioer og distributører slår seg sammen for å ta kverken på piratkopiering
Les også
Er Torrent-æraen over?
annonse