Til hovedinnhold

KickassTorrents er nede for telling

Antatt eier arrestert i Polen – USA vil ha ham utlevert.

Rettighetsorganisasjoner og myndigheter har i årevis vært ute etter hvem de mener tilrettelegger for piratkopiering og lignende virksomhet, og med tiden har de da også lært seg noen triks. Derfor har vi også sett populære tjenester eller portaler som YIFY, Popcorn Time, The Pirate Bay og Mega(upload) gå ned på ubestemt tid.

Dette har nå også skjedd med det populære torrentnettstedet KickassTorrents, også kjent under forkortelsen KAT. Med mye press og fokus på The Pirate Bay har KickassTorrents over årene hatt muligheten til å vokse seg stor – faktisk ble den frem til denne uken regnet som verdens mest benyttede torrentnettside.

Men nå er alt forandret. I går ble nemlig den antatte eieren av KickassTorrents, en ukrainer ved navn Artem Vaulin, arrestert i Polen og avventer utlevering til USA. Samtidig har KATs primærdomene kat.cr gått ned, og de fleste proxynettstedene har også alvorlige problemer.

Enn så lenge ser det ikke ut til at noen andre er identifisert eller siktet.

– Godt over en milliard dollar

Artem Vaulin, som også skal være kjent under nicket «tirm», er anklaget for forskjellige typer piratvirksomhet og hvitvasking av penger. Assistant Attorney General Leslie R. Caldwell fra det amerikanske justisdepartementet har uttalt at Vaulin er ansvarlig for distribusjonen av opphavsbeskyttet materiale for godt over en milliard dollar.

Det er etterforskere fra det amerikanske Homeland Security Investigations (HIS) som har knyttet Vaulin til KickassTorrents, blant annet ved å se på gammel WHOIS-informasjon, som visstnok viser at ukraineren kjøpte flere kat-adresser i 2009.

I tillegg skal kryssjekking av IP-adresser utlevert fra Apple og Facebook ha vist en sammenheng mellom e-postadressen «tirm@me.com» og aktivitet på KATs Facebook-sider. «Tirm» var tidligere listet som «eieren» på KickassTorrents nettsider, og IP-adressen skal også ha blitt knyttet til Vaulins bitcoin-lommebok hos Coinbase.

Bør ha til advokat

Dersom etterforskningen holder vann ser det ikke spesielt lyst ut for Artem Vaulin, men etter hva amerikanske myndigheter påstår bør han i det minste ha råd til anstendig advokathjelp. Ved å late som de var interesserte i annonsering på KAT, fikk etterforskerne snusen i flere bankkonti, hvorav en fikk inn drøye 28 millioner euro mellom 28. august 2015 og 10. mars 2016.

Hva som skjer med KAT fremover er det vanskelig å si noe sikkert om. Men om vi har lært noe av historien (med YIFY, Popcorn Time, The Pirate Bay og Mega(upload)), er det vel at slike tjenester og nettsteder er notorisk vanskelige å bli kvitt for godt.

Med tanke på pengene som tydeligvis ligger i dette, blir vi derfor ikke spesielt overrasket dersom KAT-teamet kun tar en kort sommerferie før det er på'n igjen i en eller annen form.

Det var fildeling før The Pirate Bay også:
Programmene vi brøt loven med >>>

(Kilde: TorrentFreak)

Les også
KickassTorrents er tilbake
Les også
Nå ønsker KickassTorrents å starte opp igjen ved hjelp av donasjoner
Les også
Er Torrent-æraen over?
Les også
MegaUpload 2.0 ser ut til å bli piratenes drømmetjeneste
Les også
Peter Sunde mener torrent-økosystemet trenger fornyelse
Les også
KickassTorrents-brukerne har funnet alternativer
Les også
Kim Dotcom jobber med en oppfølger til MegaUpload
Les også
PirateBay.se blir overført til den svenske stat
Les også
Nå kan man strømme innhold rett fra The Pirate Bay
annonse