Til hovedinnhold

USA vil bygge skygge-nettverk

Skal hjelpe politiske dissidenter i totalitære stater.

Den amerikanske regjeringen har investert rundt 365 millioner kroner på utviklingen av Internett- og mobilsystemer som politiske dissidenter kan bruke for å kommunisere i for eksempel totalitære stater med streng, statlig sensur. Dette melder den amerikanske avisen The New York Times.

Ulike prosjekter

Et av de største prosjektene i forbindelse med denne strategien er byggingen av et uavhengig mobilnett i Afghanistan, som har en prislapp på hele 261 millioner kroner.

Soldater fra Taliban

Dette systemet skal være bedre rustet mot eventuelle angrep fra Taliban.

Et annet prosjekt under utvikling er det såkalte "Internet in a suitcase," hvor alt nødvendig utstyr til trådløs kommunikasjon over Internett kan bli smuglet inn i totalitære stater i en enkel koffert.

USA har flere slike prosjekter på gang – som alle varierer i pris og teknologisk omfang.

Stealth-nettverk

Det kanskje viktigste prosjektet er utviklingen av trådløse "stealth-nettverk," som skal bli brukt av politiske aktivister i land som Iran, Syria og Libya – stater som i ulik grad forsøker å sensurere og kontrollere befolkningens kommunikasjon over Internett og mobilnett av frykt for undergraving av regimene.

En talsmann fra Iran, staten som lager sitt eget Internett, reagerer negativt på USAs strategi og truer med å gjengjelde hvis amerikanerne forsøker å blande seg inn i landets interne affærer. Ifølge ham er dette et forsøk på å starte en cyberkrig, noe vi ser har blitt mer og mer utbredt på statlig nivå de siste årene.

(Kilder: ComON, The New York Times)

annonse