Til hovedinnhold

Denne teknologien gjør objekter usynlige

Science fiction-konsept realisert med enkel løsning.

University of Rochester/YouTube

Flere ulike teknologier vi hittil kun har sett i science fiction-filmer har så smått begynt å dukke opp i eksperimentelle utgaver i diverse forskningsmiljøer, for eksempel den såkalte hologram-teknologien.

Usynlighetsteknologi er et annet konsept som i høyeste grad kan fremstå som både fjernt og gåtefullt. En gruppe amerikanske forskere har imidlertid nå demonstrert at slik teknologi slettes ikke trenger å være spesielt avansert.

Bruker enkelt linse-system

Som nyhetsbyrået Reuters melder er det en gjeng ved University of Rochester i delstaten New York som nå har kommet på banen med en ny usynlighetsløsning.

Slik ser usynlighetsapparatet ut.Foto: University of Rochester/YouTube

Det forskerne har vist frem er en innretning som simpelthen består av et antall ulike linser. Linsene er kombinert på en slik måte at de «bøyer» lyset rundt ethvert objekt som måtte befinne seg foran linsene, og dermed gjør dem usynlige.

Det imponerende med løsningen er at bakgrunnen til objektene ikke forvrenges på noe måte, men forblir den samme når man kikker gjennom linsene som når man kikker utenfor. På denne måten kan man altså også «skjule» selve apparatet.

Kan lages av selvbyggere

I motsetning til mange tidligere forsøk på usynlighetsteknologi er dette nye apparatet både relativt ukomplisert og svært rimelig. Forskerne brukte linser og utstyr man kan få kjøpt hos vanlige butikker, og den totale prisen på materialet lå visstnok bare på rundt 1000 dollar.

Forskerne ser for seg en rekke ulike bruksområder for teknologien, som er enkel å skalere opp. Løsningen kan for eksempel brukes til å «gjemme» tilhengere bak lastebiler, slik at sjåføren har full utsikt bakover, og i tillegg kan den brukes blant annet innen kirurgi og i militær sammenheng.

Teknologien er så enkel å konstruere at forskerne faktisk har skrevet en instruksjon om hvordan man kan bygge et optisk usynlighetsapparat på egen hånd, som du finner i forskningsartikkelen hos University of Rochester. Se også video under for mer informasjon.

Smartbriller er en annen form for optisk høyteknologi: Vi har testet Sony Smart Eyeglass »

Mer om
annonse