Til hovedinnhold

Supertynt stoff lager strøm bare ved å bli «strukket»

Grafén-lignende materiale med interessant egenskaper.

Inozemtsev Konstantin/Shutterstock.com

Det meldes stadig om nye stoffer og eksperimenter som på ulike måter skal gjøre fremtidens elektroniske teknologi bedre, og ett materiale som har fått mye omtale i den forbindelse er det supertynne karbonstoffet grafén.

Nå melder nettstedet Ars Technica om et nytt stoff med nyttige egenskaper som kan gjøre det til en annen het kandidat i fremtidens teknologiske dingser.

Det nye stoffet, som ikke akkurat er direkte kjent, heter «molybden-disulfid» (MoS2). Stoffet består, i likhet med grafén, av lag som er kun ett atom tykke.

Laget strøm ved å bli «dratt» ut

Det spesielle med dette stoffet er at forskere har funnet ut at det har såkalte «pizoelektriske» egenskaper. Pizoelektrisitet er et fenomen der bestemte materialer produserer elektriske ladninger simpelthen ved å bli påført fysisk press.

Slike pizoelektriske egenskaper er hovedsakelig kun blitt påvist i materialer bestående av krystaller, men nå har man altså også oppdaget egenskapen i dette nye stoffet. Gjennom et eksperimentelt forsøk fant forskerne nærmere bestemt ut at MoS2-materialet genererte en elektrisk polarisering ved å bli spent, altså «dratt» ut på en overflate.

Forskerne utførte eksperimentet med flere ulike «flak» bestående av forskjellige antall lag av MoS2-stoffet. Det de oppdaget var at det oppstod elektrisk ladning når lagene utgjorde et oddetall, mens det ikke skjedde noenting når lagene utgjorde et partall.

Kan bli brukt i mikrobrikker

De pizoelektriske egenskapene ble sterkere jo færre lag som ble benyttet og aller best når bare enkle lag ble brukt. Disse enkle, atomtykke lagene produserte både mer strøm og mer spenning jo mer de ble «strukket» ut. Ved å gjenta prosessen kunne disse tynne lagee produsere elektrisitet over en lengre periode.

Ifølge forskerne kan disse egenskapene gjøre stoffet til en høyst aktuell kandidat innen nanoelektronikk, som altså blant annet omfatter mikrobrikker. På grunn ev de «strekkbare» egenskapene til stoffet kan det særlig bli aktuelt i ulike typer teknologi man kan ha på kroppen, deriblant produkter i «tingenes Internett»-kategorien.

For mer teknisk informasjon kan du sjekke ut selve forskningsdokumentet i vitenskapsmagasinet Nature (krever betaling).

Lurer du på hvordan en mikroprosessor designes? Her gir vi deg beskrivelsen (Ekstra) »

annonse