Til hovedinnhold

Tar patent på «Star Wars-teknologi»

Flyprodusenten Boeing vil lage et kraftfelt som stopper trykkbølger.

Boeing/USPTO/Shutterstock

Alle som har opplevd steinsprutskader i frontruta eller andre kjedelige småskader som følge av møtende trafikk og norske vårveier fulle av gammel vintergrus og annet rask, må vel på et eller annet tidspunkt ha ønsket seg et kraftfelt à la Star Wars/Star Trek, en usynlig vegg som gjør at alt fra småstein til Imperiets laserkanoner bare preller av. Vi er ikke helt der enda, men flyprodusenten Boeing mener tydeligvis at det er på tide å begynne et sted.

Derfor har de ifølge CNET tatt patent på noe de kaller «Method and system for shockwave attenuation via electromagnetic arc», noe vi oversetter til noe slikt som «Metode og system for trykkbølgesvekkelse med elektromagnetisk bue». Som navnet tilsier går patentet ut på et system som ikke skal beskytte mot direkte treff, men svekke trykkbølger, som for eksempel fra en eksplosjon.

Systemet er i utgangspunktet tiltenkt militært bruk, der trykkbølger fra landminer, bomber, granater og andre eksplosiver kan forårsake skade selv om utsatte mennesker og objekter ikke blir direkte truffet av splinter. Og selv om det utvilsomt hadde vært fint med et usynlig kraftfelt som kunne ta unna for kuler og granatsplinter, har dette systemet en helt klar nytteverdi.

Ioniserer luft med laser

Systemet skal være i stand til å registrere eksplosjoner som er sterke nok til å generere trykkbølger, og danne et beskyttende «skjold» av plasma ved å ionisere luften med lasere, elektrisk strøm og mikrobølger. Der det i Star Wars stort sett går i «Force field-generators», høres dette mer ut som en suppe kokt sammen av «Doc Brown» fra Back To The Future.

Det systemet gjør, litt enkelt forklart, er å danne en lomme av luft med en annen temperatur og sammensetning, som skal fungere som en støtdemper mellom systemet og trykkbølgen, og dermed ta noe, eller hele støyten.

I bildet fra patentet er systemet installert på en bil, men det er i utgangspunktet ikke noe i veien for at det skal kunne monteres på andre objekter, som bygninger, båter, fly, eller trillebårer for den saks skyld, selv om vi kan se for oss at hastighet kan være en utfordring for plasseringen av plasmafeltet.

I videoen under kan du se systemet visualisert av YouTube-kanalen PatentYogi.

Andre ting militæret kan være interessert i: Kontaktlinser med zoom»

(Kilde: CNET)

annonse