Her «trekkes» ballen oppover - helt uten fysisk berøring
Se video av den science fiction-aktige «løftestrålen».
Ved siden av den konvensjonelle, datateknologiske utviklingen leker forskere også med kreative måter å realisere science fiction-konsepter på, om enn ikke alltid i et format som gir bakoverveis. Nå har en britiske forskergruppe laget en variant av en såkalt «tractor beam», som BBC melder.
«Tractor beam», som kan oversettes med «løftestråle» på norsk, er en slik immateriell stråle som UFO-er i science fiction-filmer gjerne bruker til å holde og frakte opp fysiske objekter, for eksempel mennesker.
De britiske forskernes variant har nok ikke særlig mange fellestrekk med denne type stråle, men konseptet handler i det minste om å manipulere fysiske gjenstander uten noe form for fysisk berøring.
Bruker lydbølger
Stikkordet i det nye, eksperimentelle konseptet er lydbølger. Det forskerne gjorde var å konstruere et rutenett av små høyttalere som sender ut ultralydbølger i ulike mønstre og med veldig høy intensitet.
Ved å manipulere disse mønstrene på forskjellige måter klarte forskerne å holde på objektene i et usynlig «grep», samt å flytte på dem i alle retninger. Innretningen var i stand til å holde på objektene selv når den snus på siden eller opp-ned, og fungerer altså bare fra én side, det vil si at objektene ikke er «omringet» av høyttalerne.
I demonstrasjonsvideoen av konseptet, som ble lastet opp på YouTube av Science Magazine, ser man blant annet hvordan løsningen faktisk er i stand til å løfte objektene oppover, litt på samme måte som de futuristiske UFO-strålene vi har sett i science-fiction-filmer.
Kan få mange bruksområder
Det skal nevnes at prototype-systemet kun manipulerer små, lette baller med en diameter på bare 5 millimeter, men forskernes håp er at teknologien kan skaleres opp i en slik grad at den blant annet kan brukes innen medisin, for eksempel til fjernoperasjoner.
Interessant nok nevner forskerne også muligheten til å generere «kunstig gravitasjon» ved hjelp av teknologien.
Før man kommer dit gjenstår det imidlertid en del arbeid. Om du har lyst til å fordype deg i alle de tekniske detaljene kan du sjekke ut selve forskningsdokumentet på nettstedet Nature, og demonstrasjonsvideoen kan du se under.
Forskere har også brukt laserstråler til å flytte fysiske objekter: De objektene var imidlertid enda mindre »