Til hovedinnhold

Odd Arne lagde egne VR-briller av Lego

Slik lagde han en 200-kroners «Oculus Rift».

Odd Arne Roll

Odd Arne Roll (33) fra Søgne har laget en fungerende VR-brille av Lego. Alt som trengtes var en mobiltelefon som skjerm, et par linser fra Clas Ohlson og en god porsjon Lego, før den originale prototypen var en realitet.

Idéen til brillen fikk Roll etter å ha hatt en innbyrdes konkurranse med sin sønn Theodor Roll (6), om hvem som var flinkest til å bygge med Lego. En konkurranse hvor forøvrig sønnen halte i land seieren.

Etter tapet var lysten stor på å prøve seg på en VR-brille, noe som samme kveld resulterte i en fungerende prototype.

Odd Arne Roll.Foto: Odd Arne Roll

– De fungerer overraskende godt, såpass godt at Theodor maser om å få bruke dem hver gang vi setter oss i bilen, forteller Roll til Hardware.no

Inspirert av Google og Oculus

Roll er interessert i alt som har med teknologi å gjøre, og har vokst opp med datamaskiner ved sin side. En av tingene som har fanget hans interesse den siste tiden er VR-briller, der blant annet Oculus Rift DK2 og Google Cardboard er modeller han liker.

– Jeg har den nye Oculus Rift-en i bestilling og gleder meg til de kommer. Men i påvente av at pakken fra Oculus skal ramle ned i postkassen, var det jo like greit å lage sine egne, forklarer Roll entusiastisk.

Her ser du linsene som ble kjøpt på Clas Ohlson. .Foto: Odd Arne Roll

En av de essensielle delene i brillen, er linsene som brukes for å forstørre opp bildet fra mobiltelefonene. Disse kom han over ved en ren tilfeldighet.

– Jeg var med fruen på shopping for noen dager siden, og mens hun slo seg løs i butikkene, så jeg mitt snitt til å kikke litt på egenhånd. Tanken slo meg at kanskje Clas Ohlson hadde noen forstørrelsesglass eller linser som kunne brukes, og jaggu fant jeg ikke det jeg var på utkikk etter. Ved å prøve dem og holde hånden foran, fant jeg linsene som hadde akkurat passe avstand på fokuspunktet. De kostet jo kun 200 kroner totalt, sier Roll.

Linsen, som var en del av en slags pinsett, ble demontert slik at kun linsen med tilhørende holder var igjen.

Har laget byggetegning

Med de riktig linsene satt Odd Arne seg ned for å bygge selve brillene. Som du kan se av bildene er inspirasjonen til selve designen hentet fra Oculus Rift, og etter en del prøving og feiling satt han igjen med en fungerende prototype.

– Underveis måtte jeg prøve og feile litt før jeg fant den perfekte avstanden til linsene, slik at de hadde riktig fokus, forteller Roll.

Utseendet er inspirert av Oculus Rift.Foto: Odd Arne Roll

Er du interessert i å prøve deg på egenhånd, har Odd Arne laget en egen PDF-fil som viser deg steg for steg hvordan du bygger en kopi av hans prototype. Allikevel må du påregne noen egne tilpasninger dersom du ikke har en iPhone.

– På tegningen er det tegnet inn en luke der mobilen skal skyves inn. Brillen er bygget for å passe iPhone 5S, så har du en annen mobil må du nok endre litt på utformingen. Da kan du enten pusse litt på kantene eller bruke en kniv for å tilpasse åpningen, eller i verste fall bygge om litt dersom formen på telefonen er veldig annerledes, poengterer Roll.

– Så må du passe på å få på plass litt polstring rundt der du skal ha brillen mot hodet. Her kan du for eksempel bruke den myke delen av en borrelås som du også får kjøpt hos Clas Ohlson. Samtidig må du ha noen form for festestropper til å holde den på plass. Som reim kan du faktisk bruke den andre delen av borrelåsen, forklarer Roll.

Bruker iPhone-en som skjerm

Slik ser det ut med mobilen plassert inne i brillen. .Foto: Odd Arne Roll

Med brillen ferdig konstruert og linsene på plass, har Odd Arne tatt i bruk sin iPhone som selve skjermen på brillen. Ved hjelp av apper kan du enkelt se innhold uten at nødvendigvis koster deg en krone.

– Det finnes en rekke apper som er gratis. Jeg har brukt 3DTube for å se film, og denne gjør jobben helt utmerket, forteller Roll.

Appen han refererer til koster i skrivende stund 14 kroner i Appstore, men om du leter litt rundt finner du flere alternativer som ikke koster noe.

Viste du at du kan lage VR-briller i papp?
Slik er Googles nye VR Cardboard ut »

Nedenfor kan du se videoen som Odd Arne Roll har lagt ut av sin VR-brille i Lego:

annonse