Til hovedinnhold

Europa skal lage super-teleskop

15 ganger kraftigere enn dagens beste teleskop, til en prislapp på 8 milliarder kroner.

Chilenere med interesse for astronomi kan gni seg i hendene over at et gigantisk romteleskop skal bli oppført innenfor landegrensene til det vidstrakte søramerikanske landet.

Det er snakk om observatoriet med det særdeles passende navnet European Extremely Large Telescope (E-ELT), som vil koste nesten 8 milliarder kroner. Det storslåtte prosjektet skal stå ferdig i begynnelsen av 2020-tallet, og får nå ytterligere 760 millioner kroner i støtte fra den britiske regjeringen. Dette melder The Guardian.

Tilbake til universets barndom

Romteleskopet vil plasseres på fjellet Cerro Armazones i Chile.Foto: Google

E-ELT blir oppført av European Southern Observatory (ESO), som er en sammenslutning av astronomiske forskningsorganisasjoner fra 15 europeiske stater. Både Danmark, Sverige og Finland er med på initiativet, mens Norge holder seg utenfor.

Romteleskopet vil være det største av sitt slag når det er ferdigstilt, og skal gjøre det mulig for forskere å observere universets tidligste stadium. Plasseringen er oppe på det 3000 meter høye fjellet Cerro Armazones, som er en ideell plassering for å studere nattehimmelen, ettersom området slipper unna uvær ved lavere høyder.

Hyperavansert optikk

Slik skal det se ut inne i teleskopet.Foto: ESO

Det største speilet i teleskopet skal samle inn lys fra fjerne galakser og stjerner. Det vil være hele 39 meter i diameter og er bygd opp av 798 individuelle deler. E-ELT vil videre fange inn 15 ganger så mye lys som det største funksjonelle teleskopet i drift i dag.

Teleskopet har i tillegg en design som innebærer en femspeilsløsning med tilpasningsdyktig optikk. Dette avanserte systemet skal korrigere for eventuell turbulens i atmosfæren, slik at bildekvaliteten blir uovertruffen.

Ett av korrigeringsspeilene i teleskopet vil også støttes av ikke mindre enn 6000 småmotorer, som gjør at det kan endre form tusen ganger i sekundet. Hovedstrukturen til teleskopet vil veie rundt 2800 tonn når det står ferdig.

Liv på andre planeter

Enda en konsepttegning av E-ELT.Foto: ESO

Teleskopet blir ikke lagd for moro skyld, og det skal hovedsakelig tjene vitenskapen. Den forholdsvis store graden av nøyaktighet vil gi forskerne verdifull informasjon om utviklingen av galakser og informasjon om mørk materie, som skal være den foreløpig ikke-observerte materiekomponenten som utgjør mesteparten av massen i universet.

– Vi blir i stand til å utforske verdensrommet enda dypere og i stor detalj, sier professor Isobel Hook ved Oxford-universitetet til The Guardian.

– Teleskopet vil hjelpe oss med å forstå noen av de merkeligste fenomenene i universet, og til og med muligheten for eksistensen av liv på planeter andre steder i universet.

Konstruksjonen av E-ELT har påbegynt, og skal som nevnt begynne sine operasjoner fra og med starten av 2020-årene.

Hvis du trodde dette teleskopet blir dyrt, sjekk ut følgende:
Skal USA bygge Dødsstjernen? »

(Kilder: The Guardian via Aftenposten)

annonse