Til hovedinnhold

Haugevis av sensorer skal gi mobilen helt nye funksjoner

Lenovo er først ut med mobiler basert på Googles Project Tango.

Las Vegas / Tek.no: Google har jobbet med det de kaller Project Tango en god stund nå. Prosjektet går ut på å gi telefoner og nettbrett muligheten til å kjenne sine omgivelser gjennom avansert sensorbruk, der den viktigste av dem er et batteri av kamerasystemer.

Søkekjempens mål er i første omgang tredelt. Teknologien kan brukes til spill, men også til nyttigere formål som innendørs guiding og til å måle opp eller skanne inn tredimensjonale objekter.

Nå kommer telefonene

Johnny Lee er sjefsutvikler på Project Tango hos Google. Han demonstrerte hvordan teknologien virker på et av Googles utviklernettbrett.

Enn så lenge har Project Tango kun vært på utvikler- og konseptstadiet. Google har blant annet sendt tidlige utviklertelefoner med NASA opp til Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Nå skal konseptet imidlertid ut til massene. Det er Lenovo som er Googles partner på prosjektet, og selskapet har annonsert at de vil lansere en mobil med teknologien i løpet av sommeren 2016. Foreløpig er det altså en litt uklar lanseringsramme, men selskapet hadde like fullt en del konkret å si om telefonen.

Viktigst for mange var muligens pris og tilgjengelighet. Allerede nå sier Lenovo at prisen vil ligge på under 500 dollar, eller rundt 4500 kroner her i USA. Hva det betyr for norske priser er usikkert, men selskapet sier i hvert fall at telefonen vil lanseres globalt. Lenovo er etter hvert til stede på det norske mobilmarkedet, og dermed regner vi med at telefonene vil dukke opp også hos oss.

Lenovo kan låne pondus til Project Tango

Jeff Meredith i Lenovo tror Project Tango vil innlede en ny mobilrevolusjon.

Under kveldens pressekonferanse her i Las Vegas var både representanter for Google og Lenovo på scenen. Sistnevnte er som mange kjenner til både mobil- og PC-produsent, og eier i tillegg Motorola. Dermed kan de sette ganske store krefter bak en slik lansering om de vil, og det høres det litt ut som om de gjør.

— Vi ser ikke på dette som noen kortsiktig innovasjon, men en varig omveltning, forklarte Jeff Meredith, visepresident i Motorolas mobildivisjon, fra scenen.

Googles sjefsutvikler for Project Tango, Johnny Lee, var også til stede under seansen, og viste frem en rekke av de viktigste funksjonsområdene for teknologien. Foreløpig ser mange av appene nokså upolerte og uferdige ut, men potensialet er synlig.

Mobil med full oversikt over sine omgivelser

For eksempel kunne Lee måle opp sceneområdet med kameraene. Enten det var snakk om antall fot mellom to punkter, eller arealet av et oppmerket område, kunne nettbrettet vise det som formodentlig er relativt presise mål.

Den samme typen løsning kunne brukes til å simulere utplassering av møbler i et rom, der mobilen vet akkurat hvor mye plass du har til rådighet og om de forskjellige delene fysisk vil få plass.

En mengde kamera jobber sammen med telefonens sensorer. Formålet er at den skal kjenne sine omgivelser like godt som deg og meg.

En demonstrasjon av virtuell Jenga ble det også plass til. Du vet, spillet der det er om å gjøre å trekke treklosser ut av et digert tårn uten at det ramler ned. Deretter legges klossene oppå toppen igjen – fortrinnsvis på en måte som gjør det vanskelig for motspilleren.

Innmaten er ferdig, men det er ikke designen

En annen mulig designvri på Project Tango-telefonen. Akkurat hvordan den vil se ut får vi ikke vite før i juni.

Det de fremmøtte ikke fikk se var en ferdig utgave av Lenovos telefon. Vi fikk derimot en hel haug ulike designforslag, og alle hadde noenlunde den samme utformingen, om enn med ulike kosmetiske detaljer.

Innmaten i telefonen er nemlig så godt som ferdig, og de ulike designene blir testet mot mobilbrukere i disse dager.

Referansenettbrettet for Project Tango er den så langt nyeste enheten som er lansert. Det drives av Nvidias Tegra K1-brikke, mens den nye telefonen vil ha innmat fra Qualcomm. Lenovo la dessuten stor vekt på at de mange kameraelementene krevde en helt annen tilnærming til mobilutvikling.

Har gjort store tilpasninger for maskinvaren

En av demoappene lar deg spille Jenga på telefonen.

Lenovo har måttet flytte rundt på hovedkort og andre deler av innmaten i telefonen for å gjøre plass til kameraene, som tar opp store deler av den øvre tredelen av mobilens bakside. En annen ting som ble nevnt var varmeutviklingen forbundet med disse kameramodulene. Dermed har produsenten også måttet utvikle løsninger for å håndtere dette.

Om varmen kom fra selve kameraelementene, eller er forbundet med signalbehandling og systembrikke ble ikke utdypet fra scenen.

Ettersom appene foreløpig er ganske upolerte ønsket også Lenovo og Google å trekke utviklere til Project Tango, med sikte på den snarlige lanseringen. Utviklere som har gode idéer, eller begynnelser, på apper som drar nytte av teknologien kan melde seg for selskapene innen 15. februar i år. Idéer som er gode nok vil få drahjelp både økonomisk og på utvikling fra Google og Lenovo.

Målet er naturligvis å utvikle den neste store «killer-appen», slik at Project Tango kan gi reell nytteverdi til kjøpere av den avanserte telefonen.

Mobilen skal kunne lære seg ruter innendørs

En av de tidlige appene lar deg slippe virtuelle kjæledyr løs i stua. De vet hvor møblementet ditt er, og tilpasser seg omgivelsene.

Rent fysisk er det ett vanlig kamera, et vidvinkelkamera og en avstandsmåler som til sammen gir bildeinformasjonen Project Tango benytter seg av. Sammen med dette brukes bevegelsessensorer og eventuell annen informasjon.

Med tid og stunder skal du for eksempel kunne guides fra a til b inne i kjøpesenter eller gigantiske casinoer som her i Las Vegas, uten at noen må ha installert en mengde elektroniske fyrtårn eller ha kartlagt området på forhånd. Mobilen skal kunne lære seg å kjenne omgivelsene på samme måte som vi lærer oss en rute.

Men det er altså et stykke frem. I mellomtiden får vi smøre oss med tålmodighet til Lenovos lansering denne sommeren.

Det som i praksis er 3D-skanning på mobil er ikke helt nytt. Det er i stedet graden av integrasjon og det voldsomme ambisjonsnivået som er spennende med Project Tango. Ønsker du deg et 3D-kamera til nettbrettet ditt kan du kjøpe det allerede i dag, for eksempel fra Occipital.

annonse