Denne dingsen gir iPad-en superkrefter
Se i mørket, eller 3D-scann garasjen.
Det går relativt lenge mellom hver gang det kommer en ny sensorteknologi som virkelig kan ryste mobilmarkedet i grunnvollene. Occipital Structure er nettopp en slik.
Dingsen er en liten, avlang kloss, til å feste på nettbrett eller mobil – men i første omgang Apples iPad. Den har to kamerasensorer og infrarød belysning.
Summen av dette er i praksis en fullt fungerende 3D-scanner, som også kan se i stummende mørke.
Kinect for nettbrettet
Omtrent som Microsofts Kinect-løsning, tenker du kanskje nå – og det er helt riktig. Occipital er først og fremst et programvareselskap, så for å lage sensoren har de samarbeidet med det israelske selskapet PrimeSense, som også var de Microsoft henvendte seg til da de skulle lage Kinect.
Det er ikke første gang en fungerende PrimeSense-sensor for nettbrett vises frem, men det er første gang du og jeg faktisk kan kjøpe en.
Les også: Dette nettbrettet er en 3D-scanner
Best egnet for små rom
Structure har sitt eget batteri, som kan drive den i inntil fire timers bruk, uten at den trekker strøm fra iPad-batteriet. Sensorene fanger inn detaljer mellom 40 centimeter unna, og 3,5 meter borte. Dette er altså ikke et veldig egnet verktøy for eiendomsmeglere som skal selge gymsaler.
Har du et mindre rom bør det derimot gå fint å scanne inn en 3D-modell av det, til for eksempel et salgsprospekt, eller til bruk i spill med utvidet virkelighet.
Kommer med apper
Det følger med apper som skal vise frem Structures egenskaper. Du får for eksempel to forskjellige apper for 3D-scanning – én som er laget for scanning av objekter, og en som er laget for scanning av rom og omgivelser.
Leketøyene Fetch og Ball Physics er små spill som basert på utvidet virkelighet forholder seg til fysikken rundt deg. Her får du altså opp bilder av dine egne omgivelser, og spillet foregår med omgivelsene som kulisser.
Sender du ballen avgårde i Ball Physics, vil den altså ikke fly rett gjennom sofaen i skjermvisningen, men i stedet kollidere med den. Sensoren sørger for at appen vet akkurat hvor hindringene er.
Fem ganger målet på bare tre dager
Det er tre dager siden Occipital la ut Structure-prosjektet på spleiseportalen Kickstarter. Allerede har prosjektet fått over 550 000 dollar i støtte. Kravet for å sette i gang produksjon var 100 000 dollar, og dermed er prosjektet allerede på vei til å bli virkelighet.
Occipital legger også stor vekt på at Structure er laget for å hackes og lekes med av de som måtte ønske det. Skruhull i bunn lar deg feste den på alt mellom himmel og jord, og i en av Occipitals videoer har de festet Structure til Occulus Rift, med spennende resultater.
Dermed kan man forvente at både de mest spennende bruksområdene, og appene, som drar nytte av sensoren forhåpentligvis dukker opp etter hvert.
Koster en del
Det billigste støttenivået som gir deg en Structure-sensor er 350 dollar og 35 dollar i internasjonal frakt. Det blir omtrent 2200 kroner. Med fortolling og merverdiavgift skulle de bli rett i underkant av 3000 kroner.
Ofte kan det ta veldig lang tid fra man støtter et prosjekt på en av de mange spleiseportalene, til man får det endelige produktet. Occipital har lagt ut et tidsskjema som viser at utsending av ferdige produkter vil starte en gang mellom desember og februar.
Les mer om Occipital Structure på Kickstarter.com
Fem andre dingser:
- Piper: Automatiser huset ditt med mobilen
- iRiver On: Treningsheadsetet som måler pulsen din
- iBed: iPad-holder for latsabber
- Rico Thetah: Tar panoramabilder i ett knips
- FotoFast i-Flashdrive: Ekstra lagring for både iPhone og Androider
Gå til samlesiden for Dagens dingser »
Under ser du en enkel demonstrasjon av noe av det Structure kan gjøre.