Tek.no

Rykte

Ny topprosessor skal krympes rekordmye

Om ryktene stemmer kan 2017-mobilene bli både kraftige og utholdende.

Anders Brattensborg Smedsrud

Vi har ikke rukket å se Qualcomms Snapdragon 820-prosessor i et faktisk produkt ennå, til tross for at lanseringen skjedde allerede i fjor høst. Kanskje er en spesiell avtale med Samsung grunnen til nettopp det, men om vi skal tro siste nytt fra ryktefronten er det ikke slik at de har tatt noen «lanseringspause» hos Qualcomm, akkurat.

Flere nettsteder, blant annet Sammobile, viser til mikrobloggnettstedet Weibo hvor detaljer vedrørende Snapdragon 830 skal ha dukket opp i en post (kinesisk).

Krympes ytterligere?

Snapdragon 830 skal ifølge ryktene være klar allerede første kvartal 2017 og produseres med 10-nanometersteknikk i Samsungs egne fabrikker. Dette til forskjell fra Snapdragon 820 hvor produksjonen foregår med 14-nanometersteknikk.

Ryktene er nok av typen som må tas sammen med det berømte saltet. Intel – som lager prosessorer for datamaskiner – ser ikke for seg produksjon på 10 nanometer før i slutten av 2017 med sin Cannonlake-arkitektur. Videre vil grafikkortselskapene AMD og Nvidia bevege seg ned til henholdsvis 16- og 14 nanometer først i andre halvdel av inneværende år.

En krymping av prosessoren vil gi både høyere ytelse og lavere strømforbruk.

Samsung kan selvfølgelig overraske, og om du har troen gir samme spekulasjoner brikken støtte for opptil åtte gigabyte minne og forbedrede «Kryo»-prosessorkjerner.

Snapdragon 820

Snapdragon 820, som ennå ikke har kommet på markedet, byr på fire «Kryo»-prosessorkjerner som kan arbeide med en hastighet på opptil 2,2 GHz. I forhold til Snapdragon 810 skal denne prosessoren være omtrent dobbelt så kraftig samtidig som strømforbruket er jekket ned. Grafikkytelsen skal takket være en Adreno 530-grafikkprosessor være opptil 40 prosent høyere.

Mer om Snapdragon 820:
Knuser tildigere versjoner »

(Kilde: Sammobile)

Les også
Nå har Intel offisielt skrudd ned tempoet
Les også
Er dette Samsung Galaxy S7?
Les også
– HTCs nye flaggskip måtte redesignes
Les også
Her er de viktigste trendene fra årets første elektronikkmesse
Les også
Haugevis av sensorer skal gi mobilen helt nye funksjoner
annonse

Les også