Til hovedinnhold

Ingen klarer å kjenne mobilstråling

El-overfølsomme merket ikke forskjell på om strålingen var
skrudd av eller på, viser ny undersøkelse.

[Amobil.no]: Mange som kaller seg el-overfølsomme hevder å føle seg syke når de blir utsatt for elektromagnetisk stråling, som den fra mobiltelefoner eller trådløse nettverk. Plagene inkluderer ledd- og muskelsmerter, hodepine, øye- og synsplager, hudplager, søvnforstyrrelser, depresjon og konsentrasjonssvikt.

Nå slår Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten fast at de el-overfølsomme ikke klarer å skille mellom når de er eksponert for et elektromagnetisk felt og når de ikke er det.

Oppsummerer 21 undersøkelser

Kunnskapssenteret har oppsummert resultatene av 21 ulike studier, i en såkalt metaanalyse. Studiene inkluderte tilsammen 22 eksperimenter og 1 493 deltakere, og resultatene i metaanalysen ble sammenlignet med hva som kan forventes ved ren gjetning.

Forskerne har vurdert kvaliteten på dokumentasjonen i undersøkelsene til å være god.

– De inkluderte studiene har bare undersøkt eksponering i inntil tre timer. Vi kan derfor ikke utelukke at resultatet blir et annet ved eksponering over et lengre tidsrom, bemerker Ida Kristin Ørjasæter Elvsaas, forsker ved Kunnskapssenteret.

Krever strålefrie sykehus

Foreningen for el-overfølsomme har krevd at el-overfølsomme må sikres beskyttelse mot elektromagnetisk stråling når de besøker norske sykehus. De krever blant annet at sykehusene har såkalte "el-sanerte" pasientrom, hvor det er gjort tiltak for å redusere de elektromagnetiske feltene.

De nye undesøkelsene er gjort for å finne ut om slike el-sanerte rom faktisk har noen nytteverdi, noe det nå ser ut til at de ikke har – bortsett fra eventuell placebo-effekt.

I vår uttalte en forsker i WHO at Gro Harlem Brundtland har gjort nordmenn redde for mobilstråling, noe som fikk flere helsetopper på Stortinget til å forsvare Brundtlands syn.

Les også vår oversikt: Disse mobilene stråler mest

(Kilde: Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten)

annonse