Til hovedinnhold

1 av 5 nettsider kan selge informasjon om deg

Har du noen gang lest gjennom hva du aksepterer?

Bilde 21288299, iStockphoto

[Side3.no]: De fleste av oss har som vane å aldri lese gjennom brukervilkår og annet juridisk språk som man gjerne må akseptere før man installerer programvare eller oppretter en konto på en nettside. For det første er det lang og tung informasjon som vi neppe forstår uansett, og for det andre har vi hørt at slike avtaler uansett ikke er juridisk bindende.

Og dette er langt på vei sant: Et selskap kan ikke påberope seg retten til å selge huset ditt eller lignende ting i en lang brukeravtale.

Er ikke regulert

En analyse av hvordan Google og Facebook har tjent penger på undertegnede journalist aktivitet på jobb basert på de siste to måneders logger.

Men helt rett fram er det likevel ikke. Svært mange av tjenestene vi benytter oss av er av amerikansk opphav, og veldig ofte må man derfor forholde seg til amerikansk lov. Og i USA er det ingen offentlige retningslinjer som klart sier noe om hva selskaper kan gjøre med informasjon de samler inn.

Om du gir fra deg personlig informasjon på en nettside, eller lar et annonsenettverk følge din aktivitet på nettet i detalj, så kan de i praksis bruke denne informasjonen til akkurat hva de vil. Sistnevnte er for øvrig mye, mye mer vanlig enn du tror. Det er trolig noen titalls annonsenettverk som følger med på nesten alt du gjør i dette øyeblikk.

Kun avtalen som gjelder

Facebook er et ganske godt eksempel på et selskap som har fått svært mye kritikk for måten de har håndtert personlig informasjon på, og selskapet har måttet endre sine brukervilkår en lang rekke ganger. Men de har (stort sett) ikke endret noe fordi de juridisk har gjort noe ulovlig, men fordi det har vært et massivt press om å gjøre endringer som er bedre for brukerne.

Det amerikanske «forbrukerombudet» Federal Trade Commission har tidligere straffet både Facebook og Google for brudd på personvernsregler, men det interessante er at det er fordi selskapene har brutt sine egne retningslinjer. Derfor er det slik at jo mindre et selskap egentlig er klare på i sine retningslinjer, jo mer sikret er de overfor offentlige myndigheter, melder Ars Technica.

Dermed er det slik at den personvernavtalen som du har godtatt, faktisk er retningsgivende for hva selskapet kan gjøre med informasjon de samler inn om deg.

Hvordan står det til med deg?

Jim Brock har grunnlagt selskapet PrivacyChoise, som tilbyr en egen tjeneste kalt PrivacyFix der de i korte trekk oppsummerer forskjellige viktige aspekter av nettsiders sikkerhetspolicy etter hvert som du besøker dem.

Facebook har ifølge PrivacyFix en av de beste personvernavalene, men du må være aktiv med å sette de begrensningene du selv vil ha. Selskapets nettsider hjelper deg med å gjøre de viktigste endringene.

De har også en egen tjeneste som hjelper deg å endre viktige sikkerhetsinnstillinger i både nettleseren din, og på tjenester som Google og Facebook.

Med PrivacyFix kan du få opp informasjon om svært mange av de mest populære nettsidene og se hvordan de behandler din informasjon.

Av de 2500 største sidene selskapet har tatt en titt på, er det 63 prosent som lover at de på generell basis ikke deler data, 10 prosent sier de ikke deler data for markedsføringsformål - og rundt 8 prosent som ikke samler inn personlig data. Det betyr at rundt 1 av 5 selskaper ikke har noen løfter de må overholde om hva de gjør med informasjonen de sitter på om deg.

– Hvis en side ikke har noen beskrivelse av at de ikke deler dine personlige data, så bør du tenke deg om to ganger før du lar dem få tilgang til din Facebook-profil, sier Jim Brock til nettstedet.

– Facebook er en utrolig kilde til informasjon, og folk er ikke så forsiktige som du skulle tro, sier han.

Mange blir skremte

Ifølge Brock har ikke målet med tjenesten vært at flest mulig brukere skal stenge ned sine profiler helt, men det har vært resultatet for de fleste som har brukt tjenesten. Årsaken er trolig at den illustrerer hvor omfattende nettbruken til en gjennomsnittlig bruker faktisk blir kartlagt av svært mange aktører.

At en gjennomsnittlig Facebook-bruker også blir sporet i opp mot 90 prosent av alle sine besøk på andre nettsider, og at det er dusinvis med annonsenettverk som kartlegger nettbruken din gjør at mange endrer sikkerhetsinnstillingene.

annonse