Til hovedinnhold

Microsoft ypper til kamp om kunstig intelligens

«Project Adam» skal ligge et hestehode foran alle andre.

Nesten alle de store IT-aktørene jobber med en eller annen form for kunstig intelligens, et område som egentlig favner ganske bredt og som har flere ulike definisjoner.

Blant annet har Google investert tungt i kunstig intelligens, Facebook har etablert et eget senter for å forske på feltet, og IBM har lenge arbeidet med prosjekter som «nevrosynaptisk» datateknologi. Sistnevnte handler om å emulere hjernens virkemåte.

Microsoft med ny teknologi

Microsoft har også mer enn indikert at de ønsker å være med på kappløpet, og har blant annet introdusert en avansert dataassistent kalt «Monica». Siden har det tydeligvis vært høy aktivitet på Windows-selskapets laboratorier, for nå kan Extremetech melde at Microsoft har kokt sammen en datahjerne de tror vil skremme konkurrentene.

Den kunstige intelligensen de nå har dratt sløret av heter «Project Adam» og er basert på såkalt «deep learning»-teknologi, det vil at den spesialiserer seg på læring og gjenkjenning, først og fremst av visuell art.

Dette er riktignok en teknologi vi har sett tidligere, men skal vi tro Microsoft har Project Adam hittil levert banebrytende prestasjoner når det gjelder presisjon, ytelse og muligheten til å skalere teknologien.

Selskapet skryter av at den er hele 50 ganger raskere og mer enn dobbelt så presis som den tilsvarende kunstige hjernen fra Google, som vårt søsternettsted Teknofil rapporterte om for en tid tilbake. I tillegg skal Microsofts maskin være langt mer effektiv, og tar kun i bruk rundt 530 prosessorer, der Googles variant brukte hele 16 000.

2 milliarder nerveforbindelser

Når det gjelder det rent tekniske er Project Adam essensielt sett et slags gedigent nettverk av virtuelle «hjerneceller» som til sammen danner rundt 2 milliarder «nerveforbindelser». Dette nettverket ble matet med store mengder visuelle data i form av 14 millioner bilder i 22 000 ulike kategorier.

Ved hjelp av denne informasjonen «lærer» maskinen så å gjenkjenne et stort antall objekter med svært høy presisjon ved å kategorisere bildene i henhold til en lang rekke faktorer.

En av nyvinningene med Microsofts løsning er som sagt at den skal være svært skalérbar, noe som betyr at teknologien potensielt kan bli uhyre avansert på lang sikt. Blant noen av bruksområdene nevner Microsoft blant annet muligheten til å ta bilder av mat for å få opp næringsinnholdet.

Man kan også for eksempel ta bilder av dyr for å finne rasen, men av mer spennende og nyttige bruksområder er robotteknologi også et høytst aktuelt alternativ. Mer detaljert informasjon om Project Adam kan du finne hos Microsoft, og sjekk også ut videoen under.

Kunstig intelligens har kommet langt: Google-futuristen tror datamaskiner en dag vil bli selvbevisste »

Mer om
annonse