Vil gi roboter tilgang til enorme mengder informasjon

«Robo Brain» skal lære roboter alt de trenger å vite.

Et sentralt ledd i det å gjøre kunstig intelligens mer avansert er å finne nye og bedre måter for maskiner å lære nye ting på, noe blant andre Microsoft har fokusert på med sitt nylig annonserte konsept «Project Adam».

Nå melder nettstedene Wired og Phys.Org om et nytt, spennende prosjekt som har potensiale til å gjøre kunstig intelligente roboter radikalt smartere. Prosjektet har det talende navnet «Robo Brain».

Lærer av Internett

Robo Brain er i korte trekk et nettbasert system som fungerer ved å hente enorme mengder informasjon fra Internett, for deretter å omdanne denne informasjonen til et format som gjør det mulig for roboter å bruke den ved behov.

Meningen er at systemet skal være tilgjengelig for alle typer nettilkoblede roboter. På denne måten skal robotene kunne bli stadig smartere ved å bygge opp en enorm kunnskapsbase og «lære» nye ting på en effektiv måte. Teknikken omtales som en form for «skytjeneste» for roboter.

Videre er idéen at Robo Brain skal slå sammen en rekke ulike maskinlæringsteknologier, som det i dag finnes ganske mange av, i ett enhetlig system som skal være i stand til å hente informasjon fra tusenvis av forskjellige datakilder.

Kan gi «bevisste» roboter

På denne måten håper forskerne på sikt å få på plass en felles, standardisert plattform for kunstig intelligens som alle kan dele, i stedet for at man må utvikle spesialiserte løsninger for hver enkelt oppgave som robotene skal utføre.

Ved å servere alt i én «pakke» kan det dermed bli enklere å få robotene til å utføre en lang rekke oppgaver, for eksempel i hjemmet dersom dét noensinne skulle bli aktuelt. Forskerne har til og med ambisjoner om at roboter etter hvert skal få en primitiv form for «bevissthet» ved hjelp av den nye løsningen.

Læringsprosessen er allerede godt i gang, og for øyeblikket skal Robo Brain være i ferd med å gå gjennom over én milliard bilder, 120 000 YouTube-videoer og 100 millioner manualer og instruksjonsdokumenter. For mer informasjon kan du gå til prosjektets hjemmeside, og se også video under.

Microsoft en blant dem som satser stort på kunstig intelligens: «Project Adam» skal ligge et stykke foran konkurrentene »

Les også
Forskere bekrefter: Kvanteteknologi kan gi oss veldig smarte roboter
Les også
Denne raske roboten imiterer en gepard
Les også
Ønsker seg OL for roboter allerede i 2020
Les også
– Over halvparten av jobbene i Europa kan bli rammet av roboter
Les også
Microsoft ypper til kamp om kunstig intelligens
Les også
Roboter kan overta byggingen av iPhone 6
Les også
– Datamaskiner vil en dag bli selvbevisste
Mer om
annonse