Til hovedinnhold

Denne roboten kan lese følelsene dine

Ny, japansk robotteknologi imponerer.

YouTube/Japan Times

Blant de mange områdene som IT-selskapene snuser på er robotteknologi også i ferd med å vekke stadig større interesse. Blant annet har Google nylig kjøpt opp flere selskaper som lager avanserte roboter for blant annet forsvaret.

Japan har imidlertid også i lang tid utmerket seg på dette feltet, og nå kan CNN og avisen Japan Times melde om en ny robotteknologisk avduking fra japanerne.

Leser følelser

Et selskap som heter Softbank har vist frem en robot ved navn Pepper, som har ganske spesielle egenskaper. Den er nemlig designet for å kunne respondere på menneskelige følelser og humør, noe som ifølge selskapet gjør den til verdens første i sitt slag.

Pepper er en ganske liten tass som kun måler 120 centimeter i høyden, men på innsiden skal roboten være utstyrt med avansert teknologi for gjenkjenning av ansiktsuttrykk og kroppsspråk via sensorer og kameraer. Den har også fire mikrofoner, som setter den i stand til å avgjøre hvor lyden kommer fra og snu hodet i riktig retning.

Når en bruker prater til roboten skal den være i stand til å bruke denne teknologien til å evaluere den følelsesmessige tilstanden til brukeren, og således tilpasse samtalen deretter.

Lærer via «kollektiv bevissthet»

I stedet for å være forhåndsprogrammert skal roboten kunne «lære» adferd på egen hånd over tid basert på interaksjonen med mennesker, og disse erfaringene lastes så opp til en nettsky hvor den kan deles med andre roboter. På denne måten får robotene en slags «kollektiv bevissthet» som raskt blir mer og mer avansert.

På den mekaniske siden kan Pepper i tillegg gestikulere med armene på relativt realistisk vis mens den prater, og den kan tilsynelatende også utføre enkle dansebevegelser til musikk. Den har imidlertid ikke egne ben å stå på.

Interessant nok er roboten allerede på vei ut på markedet. Softbank planlegger en kommersiell lansering i Japan kommende februar til en pris på 198 000 yen, som tilsvarer cirka 11 500 kroner. Det er uvisst om eller når den skal slippes utenfor Japan. Sjekk for øvrig videoen under for en demonstrasjon av roboten.

Intel har også et spennende robotkonsept på gang: Vil gjøre det mulig å 3D-skrive din egen robot »

Mer om
annonse