Påstår at Turingtesten endelig er «bestått»

Dataprogram lurte dommere til å tro det var et ekte menneske – men det var flere svakheter ved forsøket.

Den britiske matematikeren Alan Turing regnes som en av de aller viktigste personene i datateknologiens historie, og betraktes av mange som faren til både datavitenskapen og fenomenet kunstig intelligens.

Et av Turings mest kjente bidrag var den såkalte «Turingtesten». Denne ble beskrevet som en test for å avgjøre hvorvidt en maskin er i stand til intelligent, menneskelig adferd og «naturlig» kommunikasjon som gjør det umulig å skille maskinen fra et ekte menneske.

Et av kriteriene for å passere testen har vært at minst 30 prosent av et gitt antall dommere må ha latt seg overbevise om at de snakker med et menneske, basert på en serie av tekstbaserte samtaler på fem minutter hver.

Endelig «bestått»

Ingen har hittil klart å bestå testen, men oppsiktsvekkende nok kan blant andre The Guardian og Extremetech nå melde om forskere som påstår at dette omsider har skjedd.

Mannen bak Turingtesten, Alan Turing.Foto: Wikipedia

Det er et kunstig intelligent program døpt «Eugene Goostman» som står bak den angivelige bragden. Eugene Goostman ble utviklet av de to forskerne Vladimir Veselov og Eugene Demchenko, og skal forestille en 13 år gammel gutt.

Programmet stilte nylig opp til Turingtesten hos det London-baserte vitenskapssamfunnet Royal Society, hvor det klarte å lure 33 prosent av dommerne til å tro at de snakket med en 13-åring av kjøtt og blod. Dermed skulle testen altså i teorien være bestått.

– Det er passende at en så viktig milepæl ble oppnådd ved Royal Society, hvor mange viktige fremskritt er blitt gjort gjennom århundrer. Denne milepælen vil gå inn i historien som en av de mest spennende, uttalte professor Kevin Warwick til The Guardian i forbindelse med begivenheten.

Trekkes i tvil

Som både Extremetech og nettstedet Techdirt skriver kan nok bragden i dette tilfelle sies å være av heller tvilsom art.

Først og fremst er Eugene Goostman kun en såkalt «chatterbot». Dette er et program som er konstruert for å imitere menneskelig adferd basert på forhåndsprogrammerte retningslinjer, og flere andre slike skal tidligere ha klart å «bestå» Turingtesten.

Det at dommerne ble fortalt at de snakket med en 13-åring kan også ha manipulert dommerne på den måten at dette kan ha bidratt til å bortforklare eventuelle rare eller usammenhengende svar som programmet ga. Dessuten kan det hevdes at selve omstendighetene ikke var optimale, i den forstand at det kun ble holdt en test med håndplukkede dommere.

I tillegg ser selve reglene for Turingstesten stadig ut til å endre seg for å gjøre oppgaven mer ovekommelig, og den opprinnelse Turingtesten var tilsynelatende en del mer komplisert.

Alan Turings karriere fikk en dramatisk slutt: Han ble forfulgt for legningen sin, men endelig benådet i fjor »

Les også
Håndskrevne notater fra datapionéren Alan Turing skal auksjoneres bort
Les også
Nå kommer filmen om datapionéren Alan Turing – med norsk regissør
Les også
Microsoft ypper til kamp om kunstig intelligens
Les også
– Datamaskiner vil en dag bli selvbevisste
Les også
Googles kvantemaskin strøk på sin første styrketest
Les også
Investerer store summer i kunstig intelligens
Les også
Snart kan Facebook gjenkjenne ansikter like godt som mennesker
Les også
Pionéren innen datavitenskap er benådet
Les også
Nvidia bygger verdens største nettverk for kunstig intelligens
Mer om
annonse