Nyhet

Nye Android gir deg plass til dobbelt så mange bilder

En gang i året får Android, operativsystemet kjører på de fleste av verdens smarttelefoner, en stor oppdatering med ny funksjonalitet, høyere ytelse eller bedre energieffektivitet.

Nå har Google avslørt de første nyhetene som kommer i årets storoppdatering, som foreløpig går under navnet «Android P».

Ta flere bilder og bedre video

Identisk motiv, forskjellig format, samme kvalitet men lagringsplass spart.

I fjor fikk iPhone-eiere mulighet til å ta bilder i det såkalte HEIF-formatet, som er langt mer effektiv til å komprimere bilder enn JPEG-standarden vi kjenner mest til. Nå kommer HEIF-støtten også til Android P-telefoner, og dette betyr at du skal kunne knipse inntil dobbelt så mange bilder som tidigere før du fyller opp lagringsplassen på telefonen.

I tillegg kommer Android P med innebygget støtte for HDR-video gjennom VP9-kodeken.

Tilpasset nye skjermdesign

Google legger til rette for at flere Android-telefoner kan bygges med små skjermlepper som hos iPhone X.Bilde: Apple/Skjermdump

Android P-grensesnittet vil bli tilpasset nye heldekkende skjermdesign med små innhogg, eller «lepper», øverst på skjermen som vi kjenner fra iPhone X.

Dette er ikke et vanlig design enn så lenge, men Asus' ZenFone-modeller vil ta det i bruk senere i år, kanskje sammen med de nye P20-modellene fra Huawei om ryktene slår til.

Per i dag er det kun Essiential Phone som har en skjermleppe i Android-leiren.

Innendørsnavigering

Google Maps innendørs? Ja takk!

Andre nyheter er støtte for innendørsnavigasjon ved hjelp av 802.11mc-standarden. Med en nøyaktighet på én til to meter kan denne tenkes å bli nyttig for å finne frem i store bygg som sykehus, konferansehaller, idrettsarenaer og lignende hvor det er satt opp såkalte RTT-aksesspunkt du kan navigere etter. Teknologien kan også brukes for å gi deg lokasjonsbaserte tilbud der du befinner deg.

Telefoner med flere kameraer bak eller foran vil også få mulighet til å utnytte dette på nye måter, gjennom sømløs zooming på tvers av kameralinser og dynamiske dybdeeffekter.

Alle som er opptatt av personvern vil også sette pris på at Google nå tar grep for å sikre at bakgrunnsapper ikke får tilgang til mikrofoner, kameraer eller andre sensorer så de kan overvåke intetanende brukere.

Raskere oppdateringer

Google har for vane å vise frem den første smakebiten av en nye Android-versjon tidig på året, før den ferdige utgaven lanseres på sensommeren. Det er ventet av Google vil gå ut med flere nyheter og funksjoner etter hvert som lanseringen av Android P nærmer seg.

Mens telefonprodusenter som baserer seg på Android er kjent for å være notorisk trege til å oppdatere telefonene sine har Google det siste året tatt grep for å endre dette. Project Treble, som ble rullet ut som en del av Android 8, skilte nemlig ut drivere og maskinvarespesifikke endringer fra Android-rammeverket. Dette skal gjøre det mulig for telefonprodusenter å oppdatere telefonene sine raskere, uten å eksempelvis måtte vente på støtte fra de som har laget systembrikken de bruker.

De første telefonene som vil få støtte for Android P er Google egne Pixel-enheter. I videoen under forteller en Google-utvikler om den nye Android P-oppdateringen:

Galaxy S8 er endelig oppdatert til Android 8 Oreo:
Dette er de 8 beste nye funksjonene »

(Kilde: Google, The Verge)

Les også
Så mye strøm sparer de mørke appene for deg
Les også
Nå er Pixel 3-datoen klar
Les også
– Neste Android skal få iPhone-brukere til å bytte mobil
Les også
En ny versjon av Android ble sluppet for seks måneder siden, så hvorfor kan jeg ikke laste den ned ennå?
Les også
Bare 0,5 prosent bruker nyeste Android
Les også
Slik bytter du fra Android til iPhone
annonse