Nyhet

Så mye strøm sparer de mørke appene for deg

Nye telefoner med OLED-skjerm, som de fleste Android-toppmodeller og Apples flaggskip-telefoner har, har mulighet til å skru av bakbelysningen helt og spare mye batteritid når de viser sort.

OLED-skjermer trekker mindre strøm når de viser sort innhold enn hvitt.

Dette har vært kjent lenge, men under Androids utviklerkonferanse denne uken ble det interessant nok viet oppmerksomhet fra Google selv, som altså står bak operativsystemet.

Google trakk frem flere grafer som demonstrerte hvor mye mindre strøm deres Pixel-telefon brukte når skjermen var helt svart, fremfor hvit. Besparelsen var omtrent 75 prosent.

Så hvorfor er Android så....hvitt?

Paradoksalt nok er Android-systemet til Google i stor grad basert på store strømkrevende hvite flater og ditto lyse menyelementer. Det er dessuten lite som tyder på at dette vil endre seg med det første, men kanskje jobber selskapet med en mørk utgave av operativsystemet i det stille nå som de har erkjent fordelene dette kan bidra til.

Men Google er ikke helt håpløse. Både deres YouTube- og meldingsapp har støtte for mørk modus, hvor hvitfargen byttes ut med mørk grå som sparer mye batteri. I tillegg har Android allerede i dag mulighet til å gi hurtiginnstilling-menyen, som du trekker ned fra toppen av skjermen, et mørkt tema.

I Googles eksempel var strømsparingen på omtrent 60 prosent når de aktiverte mørk modus i YouTube-appen.

Kan slå av piksler helt

OLED-paneler, som mange mobiler benytter seg av, består av en organisk diode bak hver piksel. Denne gir fra seg lys bare når den tilføres strøm, og ettersom hver enkel diode kan slås av når den skal vise svart – eller eventuelt dimmes langt ned – får man i praksis et skjerm hvor bare deler av den bruker strøm når sort innhold vises.

Samsung viste denne uken frem sitt nye One UI-grensesnitt som de vil gi ut til noen av dagens, og i alle fall fremtidens, Samsung-telefoner. Dette vil ha støtte for en enhetlig mørkemodus for hele systemet.

Les mer om hva Samsung viste frem denne uken:
Brettbar telefon, skjermer med busslomme og nytt grensesnitt »

(Kilde: The Verge)

Les også
Dette er messengers nye design
Les også
Dette betyr at brettbare mobiler snart kommer for fullt
Les også
Samsung viste brettbar mobil
Les også
Dette er nytt i Android Pie
Les også
Nye Android gir deg plass til dobbelt så mange bilder
annonse