Til hovedinnhold

iOS 11 gir deg dobbelt så god plass til bilder og videoer

Men du må ha en iPhone 7 eller nyere, og aktivere plassbesparingen selv.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

I dag får iPhone-eiere mulighet til å oppgradere telefonens systemprogramvare fra iOS 10 til nye iOS 11.

iOS 11 kommer med en rekke forbedringer, men én av dem er også en skikkelig livredder for deg som har en iPhone 7 eller senere, og da spesielt en med lite lagringskapasitet.

Med nye iOS 11 for iPhone 7 eller nyere tar nemlig videoer og bilder opp halvparten så mye plass som tidigere.

Med andre ord får du potensielt plass til inntil dobbelt så mye video- og bildeinnhold, og det helt uten at kvaliteten blir dårligere.

Slik sparer du 50 prosent lagringsplass

Her ser du endringen i filstørrelse før og etter endringen til «Plassbesparende» format.
Identisk motiv, forskjellig format, samme kvalitet men lagringsplass spart.

Utypisk nok for Apple så holder det likevel ikke å bare installere iOS 11 for å spare plass. Før du kan begynne å ta bilder og video med redusert filstørrelse må du nemlig aktivere lagring i såkalt «Plassbesparende» format.

Det er heldigvis raskt og enkelt. Alt du trenger å gjøre er å trykke deg gjennom menyene nedenfor:

«Innstillinger» --> «Kamera» --> «Formater»

Her endrer du så valget fra «Mest kompatibelt» til «Plassbesparende».

Fra nå vil nye Full HD-videoer bruke omtrent 90 MB per minutt, mot omtrent 175 MB tidigere. Det er en reduksjon på nesten 50 prosent. Tilsvarende har størrelsen sunket fra massive 350 MB per minutt til kun 170 MB per minutt for 4K-video.

Også stillbilder nær halveres i størrelse, og når vi selv sjekket dette med et par blinkskudd viste det seg å stemme godt. Våre tre eksempelbilder (med Live Photos på) ble i snitt 46 prosent mindre plasskrevende når «Plassbesparende» format var valgt.

Takk nye filformater

Halvparten så store video- og bildefiler høres ut som magi, men skyldes nok heller at Apples nyere enheter har støtte for to nye filformater, eller kodeker. H.265 (HEVC) tar over for H.264 for video, mens HEIF overtar for velkjente JPG når det kommer til stillbilder. Begge har det til felles at de er utviklet for mer effektiv komprimering av stillbilder og bildesekvenser (les video).

For å kunne bruke det plassbesparende formatet og H.265/HEIF-kodekene kreves det som nevnt at du har en iPhone 7 eller nyere, noe som skyldes at de nye kodekene krever veldig mye datakraft for å komprimeres (lagres) og dekomprimeres (vises) uten forsinkelse for deg.

I tillegg til at bilder og video tar opp mindre lagringsplass lokalt på telefonen din sørger HEVC-standarden allerede for at videostrømming over FaceTime blir bedre komprimert enn tidigere. Dermed bruker du mindre av datapakken din dersom du ringer over 3G- eller 4G-nettverket.

Forresten, det er ikke sikkert datamaskinen du vil overføre bilder eller video til støtter H.265 eller HEIF-kodekene, men ikke fortvil. Dersom du sender bilder på e-post, via iMessage, AirDrop eller annet konverterer iOS 11 automatisk om til de mer utbredte H.264- eller JPG-formatene for deg.

Med Apples nye «Plassbesparende»-innstilling får du altså i både pose og sekk: Mindre bilde- og videofiler på iPhone, men samme gode kompatibilitet dersom du vil dele mediefilene med venner og bekjente som ikke har en iPhone.

OBS: Dersom du bruker noen form for automatisk sikkerhetskopiering av bildearkivet ditt fra iPhone til en Windows-PC, for eksempel gjennom skylagringstjenester som OneDrive, Google Photos eller Dropbox, vil ikke filene dine være mulig å se på i Windows.

Les testen vår av nye iPhone 8 her »

annonse